Az átláthatóság és szolgáltató jelleg, valamint a bírósághoz fordulók bizalmának további erősítése az alapja azon országos intézkedéseknek, amelyek a szervezeten belüli nyilvánosság elősegítésével a bírák munkáját könnyítik meg.

Az OBH által biztosított belső nyilvánosság célja a bírák rendszeres tájékoztatása, illetve a pontos, gyors információ-áramlás révén a szervezet összehangoltabb működése. Az elérhető információk hozzájárulnak a jogegység megteremtéséhez és a jogbiztonsághoz: megelőzhetővé válnak az esetenként egymásnak ellentmondó ítéletek.

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja ezért fordult ajánlással az OBH felé azzal, hogy hozzon létre egy adatbázist a magyar bíróságok által kezdeményezett döntéshozatali eljárások naprakész nyilvántartása érdekében. A joggyakorlat elemző csoport megállapításai szerint a magyar bíróságok szinte minden alkalommal indokolt esetekben indítanak ilyen jellegű eljárásokat, az indítások országon belüli eloszlása azonban nem arányos.

A nyilvántartás másik területe az alkotmánybírósági eljárások kezdeményezésére vonatkozó kérelmek nyilvántartása, amely a bírói munkaterhet is csökkenti, hiszen a bírónak lehetősége van arra, hogy a hasonló ügyeket látva információt gyűjtsön, vagy ha szükséges, szakmai konzultációt kezdeményezzen.

Az új adatbázisok időt és munkát spórolnak. A bírói kezdeményezéséről szóló végzések anonimizálva kerülnek be az adatbázisba, és a bíróságok központi intranetes oldalán lesznek elérhetőek. Így minden bíró számára segítséget nyújthatnak.