Betiltják az utcai hangoskodást Sevillában: a “rendkívüli hangos” utcai tevékenységet 300 és 300 ezer euró közötti összeggel büntetheti a rendőrség egy új rendelet alapján.

A rendelkezések célja, hogy biztosítsa a város csöndjét és nyugalmát. Ennek érdekében tevékenységek széles körét vonják új szabályozás alá: korlátozzák a bárok és kávézók külső teraszainak működését, de tilos lesz hangosan énekelni az utcán vagy vezetés közben túl hangos zenét hallgatni.

A városvezetés szerint a rendelet figyelembe veszi a lakók pihenésre való jogát és a gazdasági tevékenység fejlődésének kívánalmait is.

Az intézkedések elsősorban a kávézók és bárok tevékenységére összpontosítanak, amelyek vendégei rendszeresen tömegbe verődnek az utcán. Az új szabályozás alapján tilos lesz külső teraszon televíziót üzemeltetni és az utcán álló vendégeket kiszolgálni. A bárpultosok nem guríthatnak söröshordókat az utcán és nem húzogathatnak székeket a külső teraszok ki- vagy összepakolásakor. Azok a vendégek, akik túl hangosan beszélgetnek az utcán, szintén pénzbírság elé nézhetnek – adta hírül a The Guardian brit napilap.

A rendelkezéscsomag nem érinti a karaoke és éjszakai bárok üzemeltetését, ezért sok lakos kevesli az elfogadott szabályokat.

A helyiek évek óta sürgetik a várost uraló zaj visszaszorítását. Tavaly egy petícióban több mint 4 ezer lakos szólította fel a városvezetést a helyzet megváltozatására. “El tudják képzelni, milyen, amikor 100 ember ordít az ablak alatt focimeccsnézés közben? Gyerekeink nem tudnak teljesíteni az iskolában. Amikor reggel munkába indulunk, máris kimerültek vagyunk” – állt akkor a lakosok petíciójában.