Százkilencvenhét millió forint adóhiányt okozott a költségvetésnek három siófoki lakos, akik a sorozatos balatoni ingatlanértékesítések kapcsán elfelejtették bevallani és megfizetni az adásvételekből származó bevételük alapján keletkező adót; az ügyben a NAV Dél-dunántúli régiós nyomozói különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folytatnak büntetőeljárást – tette közzé az adóhatóság a honlapján.

Egy testvérpár és egyikük felesége 2008-tól sorozatosan vásárolt siófoki építési telkeket, amelyeken társasházakat építettek, majd az elkészült lakásokat értékesítették. Az ingatlanok eladásából származó bevételeiket azonban részben eltitkolták a NAV elől, részben pedig fiktív számlák felhasználásával minimalizálták. A NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága által folytatott személyi jövedelemadó-vizsgálat során derült fény a csalók tevékenységére.

A pénzügyi nyomozók többlépcsős akciót hajtottak végre. A gyanúsítottak lakóhelyén és a könyvelőjüknél tartott házkutatások során begyűjtötték a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható számlákat, adásvételi- és vállalkozói szerződéseket, illetve az egyéb kapcsolódó iratokat. A gyanúsítottakat már kihallgatták, jelenleg az ingatlanokat megvásárló vevők tanúkénti kihallgatása zajlik.

A nyomozás eddigi adatai alapján feltárt csaknem 200 millió forint kár a revizorok és a pénzügyi nyomozók együttműködésének köszönhetően teljesen egészében megtérül, ugyanis az egyik elkövető által bérelt banki széfből sikerült 55 millió forintot lefoglalni, a gyanúsítottak tulajdonában lévő két építési telket, kilenc új építésű lakást és nyolc gépjárművet pedig zár alá vették.

Az elkövetők a beszerzett információk alapján üzletszerűen követték el a csalássorozatot, így a minősítő körülmény miatt akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak – írja közleményében a NAV.