A földhivatali ügyintézés idegenekre bízása jelentős kockázattal jár – hívja fel a figyelmet Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatala annak kapcsán, hogy tudomásukra jutott: bizonyos vállalkozók országos földhivatali ügyintézést ígérve, hiteles tulajdoni lapot és térképmásolatot is kínálnak tetemes, majd kétszeres többletköltség ellenében, a megrendelést követő néhány munkanapos teljesítéssel.

A több napos késedelem is kockázatot jelent – olvasható közleményben, amelyben rámutattak: hiteles, biztonsági elemekkel ellátott tulajdonilap-másolatot, térképmásolatot kizárólag a földhivatalok és a kormányablakok szolgáltatnak.

Mint írták, az őszi hónapok közeledtével, ahogy az ingatlanpiac folyamatosan élénkül, egyre többször lehet találkozni a fent említett hirdetésekkel.

Budapesten a kerületi földhivatalok a hét minden munkanapján nyitva tartanak, az ügyfelek jellemzően továbbra is tíz percen belül intézhetik ügyeiket – áll a közleményben.

A kormányablakokban ingyenes ügyfélkapus regisztrációt követően az online-rendszer az érdeklődőnek saját számítógépéről, közvetlen hozzáférhetőséget biztosít a földhivatali adatokhoz. Így a nap 24 órájában, e-hiteles vagy nem hiteles tulajdoni lap, térképmásolat kérdezhető le.

A közlemény szerint a visszásságokra a földhivatal ügyfeleinek jelzése, a hivatal munkatársaink észrevételei és saját tapasztalatai, valamint a Földhivatali Információs Rendszer (TakarNet) felhasználói körében végzett ellenőrzések kapcsán derült fény.