Sztrájkba léptek a szerbiai ügyvédek szerdán, ezért nem vesznek részt a bírósági tárgyalásokon sem – közölte a sajtóval Dragoljub Djordjevic, a szerbiai ügyvédi kamara elnöke.

Elmaradnak a vizsgálatok, illetve a rendőrségi és ügyészségi kihallgatások azokban az esetekben, amelyekben a törvény szerint kötelező az ügyvéd jelenléte. Kivételt csak azok az ügyek képeznek, amelyek fellebbezési, jogorvoslati határideje a sztrájk ideje alatt jár le.

A munkabeszüntetés egészen az átalányadó csökkentésére vonatkozó követeléseik teljesítéséig, valamint azoknak a törvényeknek a módosításáig tart, amelyek “diszkriminálják az ügyvédeket a közjegyzőkkel szemben” – magyarázta Djordjevic.

A szerb ügyvédek júniusban már tartottak egy háromnapos sztrájkot, akkor is az őket érintő adóemelések miatt tiltakoztak. Az ügyvédi kamara akkor azt közölte, hogy a szerb pénzügyminisztérium több mint 100 százalékkal megnövelte azoknak az ügyvédeknek az adóját, akik átalánydíjat fizetnek tevékenységük után.

Most azért is tiltakoznak, mert szerintük a közelmúltban számos olyan jogszabály született, amely beszűkíti tevékenységi területüket, és bizonyos feladatokat a közjegyzőkre, illetve különböző közvetítőkre ruház át.

Az ügyvédek azt követelik az igazságügyi minisztériumtól, hogy sürgősen terjessze be a közjegyzőkről szóló törvény módosítási javaslatát, amelynek értelmében a közjegyzők csak hitelesítenék azokat a dokumentumokat, amelyeket az ügyvédek állítanak ki.

Kapcsolódó cikk:

Ügyvédeket sújtó adóemelés Szerbiában – A szerb ügyvédi kamara sztrájkot hirdetett