Átvilágítás nélkül tölthetik be tisztségüket a jövőben a cseh kormány miniszterei – ezt az állami alkalmazottakról készülő törvény teszi lehetővé, amelynek megfelelő részét pénteken fogadta el a cseh képviselőház.

Az átvilágítási törvényt, amely bizonyos állami tisztségek betöltésének feltételeit tartalmazza, 1991-ben fogadta el a csehszlovák parlament, és Szlovákiától eltérően az önálló Csehországban továbbra is érvényben van. A törvényben meghatározott feltételek egyike, hogy az illető 1989 előtt semmiféle módon nem működött együtt a kommunista állambiztonsággal (StB). Politikai funkciókra a törvény nem vonatkozik.

A jogszabály elfogadott és ma is érvényes formája a kezdetektől fogva éles viták tárgya. Megoszlanak a vélemények arról is, hogy vonatkozik-e a miniszterekre. Tény azonban, hogy a korábbi kormányok összes minisztere tiszta átvilágítási bizonyítvánnyal foglalta el tisztségét.

A téma annak kapcsán vált újra időszerűvé, hogy Andrej Babis pénzügyminiszternek, az ANO (Igen) mozgalom multimilliárdos vezetőjének neve is megtalálható az egykori állambiztonsággal együttműködők listájában. Babis ezzel Csehországban ma nem kapna tiszta átvilágítási bizonyítványt.

A politikus-vállalkozó azonban azt állítja, hogy nem működött együtt az egykori állambiztonsággal, nyilvántartása jogtalan és Pozsonyban az év elején bírósági pert is nyert ebben az ügyben.

Milos Zeman államfő tavaly azzal a feltétellel nevezte ki Babist miniszternek, hogy a koalíciós kormány haladéktalanul napirendre tűzi az állami alkalmazottak jogállásról szóló törvény tervezetét.

A parlamentben második olvasatban lévő jogszabály tervezete szerint a jövőben csak a vezető hivatalnokokat kell majd átvilágítani, minisztereket nem.

A jobboldali ellenzék javaslatait, hogy a minisztereket is átvilágítsák, a kormányzó balközép-koalíció elutasította.

“Önök most arról döntöttek, hogy a jövőben a volt Állambiztonsági Hivatal (StB) tagjai is miniszterek lehessenek” – jelentette ki a képviselőház döntése után Miroslav Kalousek, a TOP 09 párt alelnöke, volt pénzügyminiszter. “A döntés azt jelenti, hogy a jövőben a legócskább bolsevikból akár belügyminiszter is lehet” – tette hozzá.

A Polgári Demokratikus Párt, amely a korábbi legerősebb kormánypártból mára kicsi ellenzéki erővé vált, nyilatkozatban szögezte le, hogy a jövőben megpróbálják megváltoztatni a jogszabályt.

Zbynek Stanjura, az ODS frakcióvezetője élesen bírálta a koalíciós kereszténydemokratákat, mert szintén megszavazták a törvényt. Szégyenteljesnek nevezte, hogy a jogszabályra Daniel Herman kulturális miniszter, a totalitárius múltat kutató intézet volt igazgatója is igent mondott. A kereszténydemokraták alaptalannak minősítették a bírálatokat.