Akár tíz évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak ezentúl Szerbiában azok, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt vagy ilyen harcokra zsoldosokat toboroznak. A belgrádi parlament ellenszavazat nélkül fogadta el a büntető törvénykönyv erről szóló módosítását.

A módosítás szerint a büntetés azokkal szemben szabható ki, akik külföldön katonai vagy félkatonai szervezetek tagjaiként harcolnak, és nem vonatkozik a nemzetközi szervezetek misszióinak szerbiai tagjaira.

Hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosok, akik magánszemélyként csatlakoztak valamely fegyveres erőhöz. Ennél komolyabb büntetésre számíthatnak azok, akik másokkal szövetkezve, csoportosan vesznek részt a harcokban, rájuk egytől nyolc évig terjedő büntetés mérhető.

Emellett két évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők azok, akik katonai vagy félkatonai osztagokat toboroznak külföldi harcokra, bárkit ilyen harcokban való részvételre buzdítanak, felkészítik, kiképzik az önkénteseket, illetve pénzt gyűjtenek a kiutazásra és a szükséges felszerelésre.

A törvény keze azokat a külföldieket is eléri, akik Szerbia területén szerveznek csapatokat. Ők kettőtől tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők.

A parlamenti vita során elhangzott, hogy akik jelenleg valamelyik harctéren tartózkodnak – főleg Szíriában és Ukrajnában -, tíz napon belül térjenek haza, hogy ne kerüljenek bíróság elé.

Kapcsolódó cikk:

Zsoldosnak lenni bűncselekménynek számít Bosznia-Hercegovinában – Szarajevó tíz évig terjedő börtönnel bünteti a külföldön harcolókat