Idén is Lenka Bradácová prágai főügyész a legbefolyásosabb nő Csehországban – derült ki a Forbes cseh kiadásának legújabb számából. A magazin harmadik alkalommal állította össze a legbefolyásosabb cseh nők ötvenes listáját.

A második helyen Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh tagja, a harmadikon Alena Vitásková, az Energetikai Szabályozó Hivatal (ERÚ) elnöke végzett. Vitásková egy helyet visszacsúszott a listán, tavaly a második volt.

A listán szereplő személyek többsége fontos üzleti-kereskedelmi tisztségeket tölt be, vannak köztük menedzserek, cégtulajdonosok, de az összesítésben a civil szektor, a kultúra, sajtó és a sport képviselői is szerepelnek. Ismét csökkent viszont a befolyásos női politikusok száma.

Az idei rangsorból már kimaradtak azok a cseh nők, akiknek nincs cseh állampolgárságuk. Az első ízben 2012-ben összeállított lista élén Madeleine Albright, az Egyesült Államok cseh származású volt külügyminisztere végzett.

“Lenka Bradácová hatáskörébe tartozik az utóbbi évek összes fontos politikai és üzleti ügye. Minden téma, – a korrupció, a pénzmosás, az üzlet és a politikai összefonódása – amellyel foglakozik, nagy nyilvánosságot kap a sajtóban, ez pedig növeli ismertségét és befolyását” – írta Petr Simunek, a Forbes magazin cseh kiadásának főszerkesztője.

A negyedik helyet, akárcsak tavaly, Katerina Jirásková, a PPF befektetői csoport pénzügyi igazgatója foglalja el, míg az ötödikre Michaela Chaloupková, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) igazgatója került.

A bulvárlapokat kiadó Czech News Center igazgatója, Libuse Smuclerová a tavalyi ötödik helyről a hetedik helyre csúszott le. A hatodik helyen az Andrej Babis pénzügyminiszter tulajdonában lévő Agrofert Holding pénzügyi igazgatója, Petra Procházková végzett, aki tavaly óta három helyet javított.

Az amerikai Forbes magazin 2004 óta állítja össze a világ legbefolyásosabb nőinek listáját. Az ott alkalmazott módszer szerint választották ki a csehek legbefolyásosabb 50 nőjét is. A Forbes magazin cseh változata 2012 óta jelenik meg.