Szekér Juditot nevezte ki miniszteri biztossá Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé.

A december 1-jétől hatályos kinevezés pénteken jelent meg a Hivatalos Értesítőben.

A miniszteri biztos kinevezésére az Országgyűlés által november 18-án megszavazott igazságügyi tárgyú törvénymódosítás teremtett alapot, a biztos feladatait is ez határozza meg.

Eszerint a biztos – aki várhatóan 2015 végéig tölti be a tisztségét – viszonylag nagy felhatalmazást kap. Kizárólag ő gyakorolja a munkáltatói jogokat, de a kamarai jogosítványok egy részéhez kapcsolódó ellenjegyzési jogosultsága is lesz. A kamara bármely pénzügyi kötelezettségvállalásához, a szerződések teljesítésének elfogadásához és a kifizetésekhez is szükség lesz a jóváhagyására.

Feladata kiterjed a panaszügyek kivizsgálására, a fegyelmi rendszerre, az ellenőrzések lefolytatására, valamint a gazdasági jogszerűség felügyeletére, és elrendelheti a végrehajtó összeférhetetlenségének ellenőrzését is.

A miniszteri biztos a későbbiekben javaslatot tesz gazdasági, működésbeli hiányosságok kijavítására, a végrehajtói rendszer esetleges átalakítására.