A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedőktől kapott jelzésekkel és az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

Hegmanné Nemes Sára elmondta, hogy a javaslat a dohányboltokban forgalmazható termékkör minimális növelését kezdeményezi, miközben a korábbi kétezer főről háromezerre emeli az újabb koncessziók kiadásának feltételét. Utóbbi intézkedés csökkenti a dohányboltok számát, de mindkét intézkedés azt szolgálja, hogy a dohány-kiskereskedelmi piac működése gazdaságilag kiegyensúlyozottabbá váljon – közölte.

A javaslat alapján a koncessziós pályázatokat elektronikus úton is be lehet majd nyújtani.

Az indítvány felhatalmazza a koncessziós szerződés megkötésére jogosult minisztert vagy a nevében eljáró személyt, hogy közös megegyezéssel megszüntethesse a szerződéseket azokon a területeken, ahol azt a dohányboltok száma és a vásárlók hiánya indokolttá teszi – ismertette az államtitkár.

A törvény alapján a koncessziót meg lehet örökölni, ha annak jogosultja elhunyt, de családja tovább is élni akar az árusítás lehetőségével – folytatta.

Hegmanné Nemes Sára elmondta, a javaslat széles lehetőséget akar biztosítani a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. számára az egészségvédelmi feladatokban való közreműködésre. Erre az illetékes tárcával dolgoznak ki együttműködést és stratégiai programot.

Az indítvány pontosítja a kiszabható bírság és az engedély visszavonásának szabályait.

Az államtitkár azt mondta, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatályba lépése óta eltelt több mint egyéves időszak tapasztalatai igazolták, hogy a beszerzési csatornák visszaszorításával és ellenőrzésével a dohányzás visszaszorítható. Hozzátette, hogy a forgalmi adatok alapján a boltok száma jelenleg meghaladja a piaci igényeket, ezért azok számának fokozatos csökkentése indokolt.

Végül leszögezte, hogy továbbra is a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását és a gyermekek egészségének védelmét tekintik elsődleges feladatnak.