“Nem tudható”, hogy eredményre vezettek-e a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által használt, vitatott vallatási módszerek, mert a hírszerzés legtöbb sikere sosem válik ismertté – jelentette ki csütörtökön Langley-ben John O. Brennan, a CIA igazgatója.

Langley-ben John O. Brennan hangsúlyozta, hogy személy szerint támogatta Barack Obama elnök döntését a “fokozott vallatási módszerek” betiltásáról. Ugyanakkor a “program” állítólagos eredménytelenségén kívül tagadta a szenátus hírszerzési bizottsága múlt kedden közzétett jelentésének azt a megállapítását is, miszerint a CIA a tevékenységével kapcsolatban félrevezette volna a kormányt és a kongresszust.

A CIA igazgatója elismerte, hogy a vezetése alatt álló szervezet néhány alkalmazottja “undorító” technikákat alkalmazott, de rámutatott, hogy a legtöbben betartották a vallatásra vonatkozó, akkor törvényesnek számító szabályokat, és “azt tették, amire felkérték őket az ország szolgálatában”.

John Brennan védelmébe vette a CIA-nak a szeptember 11-i terrortámadásokat követő, arra irányuló erőfeszítéseit, hogy hasonló cselekményeket az Egyesült Államok ellen többé ne lehessen elkövetni. Emlékeztetett rá, hogy a CIA egységei már szeptember 25-én ott voltak Afganisztánban és hogy ezek szenvedték el az első veszteséget is. Mint mondta, az ügynökség “sok helyes dolgot tett” egy olyan időszakban, amikor “nem voltak könnyű válaszok”.

Egyetértett ugyanakkor azzal is, hogy a módszerek “embertelenek” és “kíméletlenek” voltak. Elmondta, hogy azok eredményességével kapcsolatban a CIA-nál is kétségek merültek fel, mert a kényszervallatás alá helyezett fogva tartottak gyakran hamis információkat szolgáltattak.

“Már elmondtam, hogy a fogva tartási és vallatási programunk hasznos hírszerzési értesüléseket eredményezett, amelyek segítettek az Egyesült Államoknak támadási terveket megakadályozni, terroristákat elfogni és életeket megmenteni” – jelentette ki Brennan.

“De hadd legyek világos. Nem jutottunk arra a következtetésre, hogy a programon belül a fokozott vallatási technikák voltak azok, amelyek lehetővé tették, hogy az azoknak alávetett fogvatartottaktól hasznos információhoz jussunk. A nézetem szerint az, hogy a fokozott vallatási technikák és a fogvatartottak által szolgáltatott hasznos információk ok-okozati összefüggésben voltak-e, nem tudható” – tette hozzá.

Brennan arra is rámutatott, hogy a szenátusi bizottság a CIA egyetlen alkalmazottját sem kérdezte meg a vizsgálódás során, és hogy a testület végül nem tudott kétpárti jelentést készíteni. A bizottság republikánus tagjai egy “kisebbségi jelentésben” azt írták, hogy a demokrata szenátorok által összeállított, félezer oldalas dokumentum “hibás, tisztességtelen és pazarló” volt. Tagadták a jelentés több következtetését a CIA volt igazgatói és a Bush-kormányzat tagjai is.

Brennan a sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy igazgatóként olyan reformokat vezetett be, amelyek erősítették a CIA munkájának törvényességét, valamint az ügynökségnek a törvényhozás általi átláthatóságát és felügyeletét.

“Tanultunk a hibáinkból” – mondta.

Cheney volt alelnök szerint eredményes volt a módszer

Eredményesnek nevezte a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a vízbefojtás imitálását és a rektális táplálást is magában foglaló kényszervallatási módszereit, az azokat alkalmazókat pedig hősöknek minősítette az NBC televízió által vasárnap sugárzott interjújában Dick Cheney volt amerikai alelnök.

“Működött. Tizenhárom évig működött. Elkerültünk egy újabb, tömeges áldozatokkal járó támadást az Egyesült Államok ellen” – nyilatkozott az ifjabb George Bush elnök alelnöke a 2001. szeptember 11. után bevezetett eljárásról.

Cheney vitába szállt a CIA-módszerekről a szenátusi hírszerzési bizottság demokrata többsége által összeállított és kedden nyilvánosságra hozott jelentésről, amely szerint orvosilag nem volt indokolt az alulról történő táplálás, és azt állította, hogy az eljárás alkalmazásának egészségügyi oka volt. A volt republikánus alelnök nem mutatott megbánást sem az ártatlanul elfogottak, sem pedig amiatt, hogy az egyik fogvatartott belehalt a könyörtelen módszerekbe.

“Újból megtenném egy perc alatt” – jelentette ki Cheney, többször is megismételve: a programot az tette indokolttá, hogy el kellett fogni a szeptember 11-ét kiötlő “fattyakat”. Mint mondta, sokkal inkább aggasztják azok a foglyok, akik Guantánamóból vagy az iraki börtönökből kiszabadulva visszatértek a csatatérre. Külön is megemlítette az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, akit 2004-ben engedtek ki egy bagdadi amerikai börtönből. “Sokkal inkább aggasztanak a kikerült és elengedett rosszfiúk, mint az a néhány, aki valóban ártatlan volt” – mondta.

A programban elkövetett súlyos hibákkal és a CIA jelenlegi igazgatója, John Brennan által “undorítónak” nevezett módszerekkel kapcsolatban kijelentette, hogy “ezekkel nincs problémám, ha elérjük a célunkat”. Azt hangoztatta, hogy a vízbe fojtást imitáló eljárás, ahogyan azt a CIA alkalmazta, nem számított kínzásnak. Elutasította Ben Emmersonnak, az ENSZ terrorelhárítási és emberjogi jelentéstevőjének a felhívását, hogy indítsanak új vizsgálatot az ügyben. “Kevés tisztelettel viszonyulok az ENSZ-hez vagy ehhez a személyhez, akinek fogalma sincs (a történtekről)” – fogalmazott a volt alelnök.

Jose Rodriguez, aki a kényszervallatások idején a CIA terrorelhárításért és az ügynökség titkosszolgálatáért felelős vezetője volt, a Fox Newsnak nyilatkozva kiemelte, hogy a szenátusi jelentés elárulta a hírszerzőket és aláásta a jövő elnöki adminisztrációi iránti bizalmat. Rámutatott, hogy a szövetséges országok újragondolhatják az amerikai titkosszolgálattal való együttműködésüket.

John McCain republikánus szenátor ugyanakkor a CBS-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy indokolt volt a nyilvánosság elé tárni a fogvatartottakkal való kegyetlen bánásmód részleteit. “Nem vagyunk tökéletes ország, de elismerjük a hibáinkat” – mondta.

Kapcsolódó cikk:

Beismerés kínok között – A CIA vallatási módszereiről – Közzétette titkos jelentése 480 oldalas kivonatát az amerikai szenátus