Több mint 260 kínai ügyvéd nyílt levélben tiltakozott, mert társukat, aki a falun kung spirituális mozgalom egy tagját védte a bíróságon, kijelentései miatt rendőrök vezették el a tárgyalóteremből – számoltak be hírügynökségek egy pekingi ügyvéd, Csang Lej tájékoztatása alapján.

Az eset főszereplője Csang Ko-ko, aki az északkelet-kínai Csilin tartományban – állítólag “felindulásában” – a szólásszabadság és a vallásszabadság alkotmány adta jogával példálózott, mielőtt elvezették és csaknem hat órán át fogva tartották volna. További részletek nem ismertesek, de az ügyvéd kollégái szakmai szolidaritásukat kifejezve szükségét érezték annak, hogy kiálljanak társuk és az ügyvédek jogai mellett.

Az érintettek ugyanakkor elismerik, hogy a falun kung ügyek kényesnek számítanak, mivel a mozgalom 1999 óta be van tiltva. A meditációs és testgyakorlatokat végzők mozgalmának alapítója az 1990-es évek elejétől az Egyesült Államokban él. A szigorúan szabályozott életvitel és más mellett a gyógyszerek használatának tilalma miatt Pekingben a falun kungot destruktív szektának minősítették, követői Kínában illegalitásba kényszerültek.

Megfigyelők az eset kapcsán megjegyzik, hogy a kínai hatóságok nagy figyelemmel követik az ügyvédek tevékenységét, s mint az igazságszolgáltatás “kulcsembereit” igyekeznek őket ellenőrzésük alatt tartani. Különösen támadásnak vannak kitéve azok, akik politikailag kényes ügyek gyanúsítottjainak védelmére szegődnek. A hivatalos médiában már olyan kritika is érte őket, hogy ahelyett, hogy a fennálló törvényi keretek között gyakorolnák a hivatásukat, jogvédő aktivitásuk mögött politikai hátsó szándék húzódik meg.

A kínai ügyvédi munkaközösségeknek gyakran nem könnyű éves működési engedélyüket megszerezni. A rendszeresen hosszabbítandó engedélyezési eljárás – szintén egyes szakmabeliek szerint – nem szolgál mást, mint az ügyvédek sakkban tartását. Állítólag az elmúlt években olyan szabályok születtek, amelyek tiltják, vagy korlátozzák bizonyos ügyek vádlottjainak védelmét. Előfordulhatnak helyzetek, amikor kényes ügyekben vállalt szerepe miatt magát az ügyvédet vádolhatják meg felforgatással.

Egyes becslések szerint a több mint 204 ezer kínai ügyvédből mindössze néhány százan vannak, akik vállalnak emberjogi vonatkozású, vagy épp a falun kunggal kapcsolatos ügyeket.