Francois Hollande francia államfő pénteken bejelentette, hogy új törvény készül a végstádiumban lévő betegek halálba segítéséről.

A nemzetgyűlés elé januárban kerülő javaslat arra az elnöki hivatalban pénteken bemutatott jelentésre fog épülni, amely az eutanáziát továbbra sem engedélyezni, de a halál beálltáig “mély és folyamatos nyugtatókezelést” azaz altatást javasol.

“Itt az idő egy új törvény elfogadására” – mondta Francois Hollande, aki 2012-es elnökválasztási kampányában ígértet tett arra, hogy módosítani fogja a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényt, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy leállítsák a kezelést és a beteget “hagyják meghalni”. Az orvosi közreműködéssel történő eutanáziát ugyanakkor nem engedélyezi.

“A teljes értékű élethez méltósággal lehessen meghalni. Ez az a szándék, amit a jogalkotó be fog építeni hazánk jogrendszerébe” – fogalmazott az államfő sajtótájékoztatóján, anélkül, hogy az eutanázia szót említette volna.

A parlamenti vitához a jelentést a kilenc évvel ezelőtti törvény megalkotója, Jean Leonetti jobboldali képviselő Alain Claeys szocialista képviselőtársával együtt készítette el.

Hollande szerint a korábbiakhoz képest a javaslat újdonsága egy olyan nyugtatókezeléshez való jog bevezetése, amely “az ébrenlét mély és folyamatos megszűnéséhez vezet, egészen a halálig, az életben tartás valamennyi eszközének leállítása mellett”.

“Ezt a beavatkozást olyan súlyos és gyógyíthatatlan beteg esetében lehet alkalmazni, aki jelzi, hogy nem szeretne szenvedni, és azt is kéri, hogy ne hosszabbítsák meg az életét feleslegesen” – tette hozzá az elnök.

Vagyis a páciens előzetes kérése kötelező jelleggel bírna a kezelőorvos számára.

“A betegjog előtérbe helyezése az orvosok feladataihoz képest jelentős kulturális előrelépés” – hívta fel a figyelmet Jean Leonetti.

A felmérések szerint a franciák 89 százaléka támogatná az eutanázia engedélyezését.

Francois Hollande eredetileg arra tett ígéretet, hogy “minden gyógyíthatatlan betegségben szenvedő vagy végstádiumban lévő nagykorú személy, aki elviselhetetlen pszichikai vagy fizikai fájdalomtól szenved, kérhesse pontos és szigorú feltételek mellett azt, hogy orvosi segítség mellett méltósággal fejezhesse be az életét”. A homoszexuális párok házasságát engedélyező törvény elleni tüntetéseket követően azonban a köztárasági elnök valamelyest módosította az álláspontját.