Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet hétfőig, a jogszabályban megszabott határidőig a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához a forinthiteles szerződések egyoldalú módosítása ügyében – közölte a törvényszék.

A hitelintézetek – a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében – január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításainak tisztességességét. A pert indítók között van a Sajóvölgye és a Téti Takarékszövetkezet, a Magyar Cetelem Bank Zrt., az Erste Bank Zrt., az FHB Jelzálogbank Nyrt., az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a Raiffeisen Lízing Zrt., az OTP Lakáspénztár Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Sopron Bank Burgenland Zrt., a CIB Bank Zrt., és a Raiffeisen Bank Zrt.

A törvény szerint a nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között – vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig – kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után – azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző 5 éven belül – szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés a 2009-es időpont előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Kapcsolódó cikk:

Bővül a bíróságok feladatköre a hitel-perekkel kapcsolatban – Az új keresetek benyújtásának határidejéről