A szlovén alkotmánybíróság megsemmisítette a közérdekű információkról szóló törvény egyes rendeleteit, és ezzel megtiltotta az állami tulajdonban lévő bankoknak, hogy nyilvánosságra hozzák rossz hiteleiket – közölte a Delo szlovén napilap.

Az alkotmánybíróság egyhangúan úgy döntött, hogy ezeknek az érzékeny üzleti adatoknak a nyilvánosságra hozatala kárt okoz a szabad gazdasági kezdeményezéseknek és a vállalkozásoknak.

A szlovén parlament tavaly a közérdekű információkról szóló törvény módosításával tette lehetővé az állami tulajdonban lévő bankok számára, hogy nyilvánosságra hozzák rossz hiteleiket, amelyeket azok átruháztak a nem teljesítő hitelek átvételére két évvel ezelőtt létesített úgynevezett rossz bankokra (DUTB). A lap szerint erre a nyilvánosság nyomása miatt volt szükség, hogy kiderüljön, kik a felelősek a rossz hitelekért és a „banki lyukakért”, amelyeket az államnak kellett betömnie.

A törvénymódosításra azonnal reagált a szlovén központi bank, azt kérve, hogy a törvényt ideiglenesen függesszék fel, míg az alkotmánybíróság ellenőrzi, hogy a módosítások megfelelnek-e az alkotmánynak. A központi bankhoz később csatlakozott a két legnagyobb állami tulajdonban lévő szlovén bank is, az Új Ljubljanai Bank (NLB) és az Új Maribori Hitelbank (NKBM), amelyeknél tavaly tovább nőtt a nem teljesítő hiteleik száma, annak ellenére, hogy a korábbi rossz hiteleiket már átruházták a DUTB-ra.

Szlovénia néhány évvel ezelőtt súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem kellően hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki.

Az euróövezeti Szlovénia bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a – döntő részben még mindig állami tulajdonban lévő – bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.