Elérhetetlenné tettek öt, terrorizmus dicsőítésével vádolt internetes oldalt a múlt hét végén a francia hatóságok – közölte a francia belügyminisztérium.

A Franciaországban most először alkalmazott intézkedésre a tavaly novemberben elfogadott újabb terrorellenes törvény adott lehetőséget, amely 1986 óta a 14. szigorítás volt feltételezett terroristákkal szemben.

A blokkolt oldalak között szerepel az al Hayat Media Center, amely az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet kommunikációs csoportjának portálja, valamint az islamic-news.info.

A blokkolást az úgynevezett kommunikációs és tájékoztatási technológiák bűnüldözési központi hivatala (OCLCTIC) rendelte el a szolgáltatóknál, amelyeket a titkosszolgálatok azonosítottak, s 24 óra áll rendelkezésükre a döntés alkalmazására. Amennyiben a szolgáltató nem teszi elérhetetlenné az oldalt, azt az új törvény értelmében a francia hatóságok saját hatáskörben, bírói felhatalmazás nélkül blokkolhatják.

Az új terrorelhárítási törvény egy másik új intézkedése értelmében megtiltható Franciaország területének elhagyása olyan állampolgároknak, akikről gyanítható, hogy dzsihadistákhoz kívánnak csatlakozni Szíriában vagy Irakban. Ezt a passzust februárban alkalmazták először, amikor bevonták a francia hatóságok a személyi igazolványát és az útlevelét hat, 23 és 28 év közötti francia állampolgárnak, mert Szíriába készültek utazni, hogy ott csatlakozzanak iszlamista csoportokhoz.