Nagy érdeklődés mellett indult útjára Debrecenben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű 2015. évi gyermekjogi tájékoztató programsorozata.

Az országos roadshow első állomásán március 21-én izgalmas szakmai és regionális sportbajnokságot felölelő egész napos eseményen vett részt az Észak-alföldi Régió közel 400 gyermekotthonban, lakásotthonban és nevelőszülőnél élő fiatal lakója. Az eseményen a gyermekjogi ismeretekről, kötelezettségekről szóló interaktív foglalkozások mellett a helyi a társszervezetek – Rendőrség, ÁNTSZ, Mentőszolgálat – munkáját is megismerhették az érdeklődők.

Az OBDK fennállása óta kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését, és minden eszközt megragad arra, hogy a felnövekvő társadalom jogtudatosítását erősítse és minél szélesebb körben fejlessze.

Éppen ezért az OBDK Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fővédnökségével 2015. évben március 21. és május 28. között, nyolc regionális helyszínen – Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Zalaegerszegen, Veszprémben, Szigetszentmiklóson és Budapesten – szervezi meg „Gyere-K-épbe” című Gyermekjogi Roadshow-ját. Az egész napos színes, gyermekjogi ismereteket mélyítő programok, mind a gyermekeknek, mind a nevelőszülőknek, kísérőknek hasznos, felvilágosító ismereteket biztosítanak.

Emellett a rendezvénysorozat kísérőprogramjaként minden helyszínen labdarúgó-, és kosárlabda bajnokságon vesznek részt a régió lelkes fiataljai, felhívva ezzel a figyelmet az egymás iránti tisztelet és az egészséges életmód fontosságára, hiszen a sport a fizikai és mentális egészség megőrzésén túl jó eszköze lehet a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásának, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemnek is.

A regionális napokat és bajnokságokat követően a rendezvénysorozat 2015. május 28-án, Budapesten szakmai konferenciával és a sportbajnokság országos döntőjével zárul.