Magyary Zoltán egyetemi tanár, iskolateremtő tudós, köztisztviselő, a közigazgatás-tudomány nemzetközi hírű művelője halálának 70. évfordulója alkalmából tudományos emlékülést tartott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Budapesten.

Az ELTE Egyetem téri épületében rendezett fórumon Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jó állam és jó kormányzás nem lehetséges jó közigazgatás nélkül.

Emlékeztetett: Magyary Zoltán a modern magyar közigazgatás alapjait teremtette meg. Megállapításai a közigazgatási reformról a rendszerváltás után húsz évvel aktuálisabbak voltak, mint valaha, ezért 2011-ben az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a közigazgatás megújítására Magyary Zoltánról elnevezett programot indított – közölte Baltay Tímea.

E program céljai között említette a szervezeti megújítást, a közigazgatási eljárások egyszerűsítését, a jó ügyfélkapcsolatot, az elektronikus közigazgatás kiterjesztését és a közszolgálati életpályamodell bevezetését. A kormány a jó állam megteremtését tartotta szem előtt a program kidolgozásakor – emelte ki.

Mezey Barna, az ELTE rektora Magyary Zoltán munkásságáról tartott előadásában felidézte: az egykori egyetemi tanárt 1931-ben kormánybiztossá nevezték ki, a magyar közigazgatás racionalizálásáért lett felelős. Nevéhez fűződik a Magyar Közigazgatási Intézet megalapítása – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy Magyary Zoltán nagyon aktív ember volt hatalmas tudásszomjjal, elméleteit mindenképpen meg akarta valósítani a gyakorlatban. Tevékenységével egyfajta utazó nagykövetévé vált a közigazgatásnak – vélekedett. Megjegyezte: Magyary Zoltán mélyen hitt abban, hogy a közigazgatás csak tudományos alapon alakítható át, a reformokat vizsgálatoknak kell megelőzniük.

Patyi András, az NKE rektora azt emelte ki, hogy Magyary Zoltán életművéből ma is tanulságok vonhatók le, mert a magyar állam, mint minden állam, állandó változásban van. Magyary Zoltán tételeit elemezve az NKE rektora arról beszélt, hogy az egykori tudós szerint egységes szemlélettel kell tekinteni a közigazgatásra, fontos a területi közigazgatás és az erős végrehajtó hatalom.

A kormány 2011-ben mutatta be a Magyary Zoltánról (1888-1945) elnevezett közigazgatási-fejlesztési programot. Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a program négy területen fogalmaz meg koncepciót: a szervezeti fejlesztés, a közigazgatási feladatok, a közigazgatási eljárás szabályozása és a személyzeti kérdések területén. A közigazgatás nemcsak mechanikus végrehajtás, hanem értéktelített cselekvés, amely jó célra irányul, a közjó megteremtésére, ami pedig a nemzet jólétét, virágzását és stabilitását jelenti – mondta akkor a miniszter.