Az Alkotmányvédelmi Hivatal szervezetátalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálásáért és végrehajtásuk biztosításáért felel a jövőben miniszteri biztosként Kiss Zoltán. Pintér Sándor belügyminiszter erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg.

Eszerint Kiss Zoltán ezredes a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárságának koordinációs főosztályvezetői munkakörének ellátása mellett végzi majd feladatát. A miniszteri biztos kinevezése legfeljebb hat hónapra – május 15-től november 14-ig – szól.

Az utasítás értelmében a miniszteri biztos Tasnádi László rendészeti államtitkárral közreműködve látja el feladatát, s rajta keresztül munkájáról havonta jelentést tesz a belügyminiszternek. Kiss Zoltán miniszteri biztosi megbízása idejére a jelenlegi főosztályvezetői besorolása szerinti díjazásra és juttatásokra jogosult.

A korábbi Nemzetbiztonsági Hivatalból a 2010-ben lett Alkotmányvédelmi Hivatal, a polgári titkosszolgálat felügyelete pedig a Belügyminisztériumhoz került.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalt 2010-től Balajti László vezette, őt Göbölös László követte, aki 2011. december 20-ától megbízottként vezette a hivatalt, 2012. július elsejével nevezték ki főigazgatóvá. Göbölös Lászlót idén március 31-ei hatállyal – saját kérésére – Orbán Viktor felmentette posztjáról.

Áprilisban a BM az MTI-vel azt közölte: az új főigazgató személyének kiválasztása folyamatban van, az átmeneti időszakra 2015. április 1-jei hatállyal Földes Gyula főigazgató-helyettest bízták meg a vezetői feladatok ellátásával.

Kapcsolódó cikk:

Földes Gyula az Alkotmányvédelmi Hivatal élén – Átmeneti megoldás a felmentett főigazgató pótlására