Az “állam ügyvédjeként” működő új szervezet, a Kincstári Jogügyi Igazgatóság (KJI) várhatóan 2017-től működik majd teljes kapacitással – közölte Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára.

Répássy Róbert elmondta, a tervek szerint a várhatóan mintegy száz szakembert, “professzionális jogászt” alkalmazó KJI felállításának jövőre kezdődhetnek meg az előkészületei az ügyek folyamatos átvételével. Jelezte azonban, a már meglévő megbízatásokat nem vonnák vissza.

Közölte, a KJI felállításával azt szeretné elérni a kormány, hogy hatékonyabb legyen az állam jogi képviselete, azaz minél több pert nyerjenek meg, és átláthatóbb legyen az állam jogi képviselete.

Azt is mondta, bíznak abban, hogy kevesebb pénzbe kerül majd az új szervezet működtetése; tájékoztatása szerint eddig évente mintegy 2,5-3 milliárdot milliárd forintot fordítottak ezekre a feladatokra.

Az államtitkár szerint a közigazgatási eljárások nem tartoznának a KJI-hez, azok továbbra is az egyes minisztériumok és állami szervek kezében maradnának, továbbá az állami vagyonnal kapcsolatos perek sem tartoznának oda. Várhatóan továbbra is maradnak olyan speciális ügyek, melyekben ügyvédi megbízást kell majd adni; ezek között említette Répássy Róbert a képviseletet a külföldön, választott bíróságok előtt folyó ügyekben.

Nemcsak peres ügyek vitele tartozna a KJI feladatkörébe, hanem a minisztériumok által kötendő szerződések vizsgálata is; ezekkel kapcsolatban a szervezet “tanácsokat” adna a tárcáknak.

A KJI irányítását az IM látná el, a szervezet elnökét pedig várhatóan a igazságügyi miniszter és a kormányzati koordinációért felelős miniszter közösen jelölné ki.

Arról is beszélt, hogy az uniós országokban működő hasonló szervezetek 70-80, esetenként 90 százalékos eredményességgel, “pernyertességi aránnyal” dolgoznak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy létrejöhet a KJI, amely az államot képviseli a hazai és nemzetközi peres eljárásokban.