A gyermeknevelési pótlék megduplázásáról döntött ülésén a román parlament; a törvénymódosítási javaslatot az ellenzék kezdeményezte.

A romániai családok a jelenlegi havi 42 lej (mintegy 3000 forint) helyett havi 84 lej (mintegy 6000 forint) gyermeknevelési pótlékot fognak kapni gyermekenként, amíg a gyermekük el nem éri a felnőtt kort.

A döntés azért számít meglepetésnek, mert az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvénymódosítási javaslatát korábban az illetékes parlamenti szakbizottság negatívan véleményezte.

Victor Ponta miniszterelnök a végszavazás után kijelentette, a törvénymódosítás idén 900 millió lejes (63 milliárd forint) terhet ró a költségvetésre, de előteremtik rá a fedezetet.

A délelőtti kormányülésen még a miniszterelnök azt sérelmezte, hogy a törvénymódosító javaslat beterjesztői nem jelölték meg, milyen forrásból finanszírozható a többletkiadás. A szavazás után már örömét fejezte ki amiatt, hogy „az elemzők által baloldalinak tekintett intézkedést” az egész parlament támogatta. „Alávetjük magunkat a parlament akaratának” – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök.

Romániában 3,6 millió gyermek után fizet az állam gyermeknevelési pótlékot a szülőknek.