Ötödik alkalommal folytatja le a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező integritásfelmérését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – tájékoztatott a szervezet projektvezetője csütörtökön.

A felmérés keretében az ÁSZ 6900 szervezetnek küldött ki felkérő levelet, de 2015. június 26-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van csatlakozásra és az elektronikus kérdőív kitöltésére – közölte Szatmári János.

Hozzátette: a 2015-ös felmérés indításával egy időben a kormány határozatban rögzítette, hogy az államigazgatási szerveknél fel kell térképezni azokat a munkaköröket, amelyeket a korrupciós kockázatok fokozottan érintenek.

A projektvezető kitért arra, hogy ellenőrzési tapasztalataik szerint szükséges a korrupció megelőzését szolgáló kontrollok megerősítése.

Az integritásprojekt éppen a korrupció által a leginkább veszélyeztetett területek feltárását szolgálja, az intézmények vezetői pedig visszajelzést kapnak a felmérés nyomán szervezetük korrupciós védettségéről – fűzte hozzá.

Mindezzel kapcsolatban emlékeztetett: a nemzeti korrupcióellenes programról szóló, most elfogadott kormányhatározatban szerepel az is, hogy a közszféra intézményeinél népszerűsíteni kell a csatlakozást az ÁSZ integritásfelméréséhez, továbbá a kormány szorgalmazza a vizsgálat kiterjesztését a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokra is.

A projektvezető hangsúlyozta, hogy az adatfelvétellel kapcsolatos információkat az ÁSZ közzéteszi az integritásportálon, illetve az adatfelvétel ideje alatt a számvevőszék munkatársai az intézmények rendelkezésére állnak a kérdőívek kitöltésével összefüggő kérdésekkel kapcsolatban.

A felmérésben részt vevő szervezetek számára segítséget jelent a portálon létrehozott fórum is, és az intézmények egymással is tudnak véleményt cserélni – közölte Szatmári János.