Egy vallási okból fejkendőt viselő muszlim nő javára döntött hétfőn az amerikai legfelsőbb bíróság, a nő sérelmezte, hogy az Abercrombie & Fitch divatcég a hidzsáb miatt nem volt hajlandó alkalmazni őt.

A pert az amerikai Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága (EEOC) indította Samantha Elauf nevében, akit 2008-ban az Oklahoma állambeli Tulsában nem vettek fel az Abercrombie Kids nevű helyi gyermekruházati boltba. A cég az akkor 17 éves nőt az alkalmazottak megjelenésére vonatkozó belső elírásokra hivatkozva nem alkalmazta.

Elaufnak első fokon 20 ezer dolláros kártérítést ítéltek meg, egy fellebbviteli bíróság azonban az Abercrombie-nak adott igazat. A legfelsőbb bíróság hétfői ítéletében ugyan nem marasztalta el a céget diszkrimináció miatt, de Elauf mellé állt.

A legfelsőbb bíróság idén másodszor döntött diszkriminációt sérelmező muszlim javára. A testület egy januárban meghozott ítélete szerint az arkansas-i büntetés-végrehajtás megsértette egy rabnak a szabad vallásgyakorláshoz való jogát azzal, hogy megtiltotta a szakállviselést.

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírósága tavaly egy keresztény tulajdonosok által vezetett cégnek adott igazat, amely vallási alapon nem volt hajlandó állni alkalmazottai egészségbiztosításának a fogamzásgátlást fedező részét.

A bíróság hétfőn semmisnek nyilvánította egy pennsylvaniai férfi, Anthony Elonis büntetését. A férfit azzal a gyanúval tartóztatta le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy fenyegető rapszövegeket közölt a Facebookon. Ezzel váddal volt felsége, egy óvodai csoport és rendőrök jelentették fel. Elonis, akit alsóbb szinten több mint háromévi szabadságvesztésre ítéltek, azt állította, hogy a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta.