Tavaly 169 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt a kínai hatóságok, amelyek szerint a kábítószer-csempészet egyre burjánzóbb, szervezettebb, módszereit tekintve pedig mind kifinomultabb – áll a kínai kormány jelentésében.

Kínában tavaly év végén 2,95 millió kábítószer-használó szerepelt a nyilvántartásban, de tényleges számukat a közbiztonsági minisztérium 14 millió felettire becsülte. A tárca helyettes vezetője, Liu Jüe-csin megerősítette, minden századik kínai élt már valamilyen droggal.

Peking első ízben közölt összefoglaló statisztikákat a kábítószerhelyzetről, ami ugyancsak a helyzet súlyosbodására utal.

A bűncselekményekkel összefüggésben elfogott csaknem 170 ezer ember 60 százaléka volt 35 év alatti, akiknek 90 százaléka nem fejezte be a középiskolát.

A csempészettel gyanúsítottak között megtalálhatók munkások, gazdálkodók, diákok és magánvállalkozók, de csaknem 70 százalékuk volt munkanélküli, az ország kevésbé fejlett térségeiből. Kábítószer-kereskedők bérelték fel őket és a nyilvánvaló haszon reményében vállalták a megbízást.

Tevékenységük formáiról megállapították, hogy miközben tovább élnek a hagyományos módszerek, mint az emberi szervezetbe, vagy autóba rejtés, mind több drog kerül a címzettekhez az interneten keresztül, légi úton, postán, futárszolgálatokkal is.

A dokumentum azt is megállapította, hogy miközben a hagyományos szerek, például a heroin iránt csökkent a kereslet, a szintetikusakat egyre többen keresik, használóik száma 2008-hoz képest meghatszorozódott.

A kábítószerezők átlagéletkora csökkent, a 2014-ben azonosított és regisztrált 480 ezer új függőből 29 ezren voltak 18 év alattiak és körülbelül a háromnegyedük volt 35 évnél fiatalabb. Ők a társadalom különböző rétegeit képviselik, újabban vannak már köztük közintézményi alkalmazottak, szabadfoglalkozásúak és vállalkozók is.

A kormányzati dokumentum sajtóbemutatóján elhangzott, a Kínába csempészett és elfogott kábítószernek 2014-ben közel 90 százalékának az “aranyháromszöget” alkotó délkelet-ázsiai országokban (Mianmar, Laosz és Thaiföld) voltak a feladói.

A szakértők felhívták a figyelmet az afganisztáni heroinkészletekre is, amelyet a világon közismerten a legnagyobbnak tartanak. Kínában tíz tartományban találtak Afganisztánból származó heroint. 12 tartományban Dél-Amerikából érkezett kokainnak is nyomára bukkantak. Tavaly a kínai rendőrség 9,3 tonna heroint és 11,4 tonna metamfetamint foglalt le.