A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az Országgyűlés az elektromos cigarettákra. Ezeket a termékeket a jövőben csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni.

A képviselők 158 igen, 5 nem szavazattal és 32 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt.

Az elektronikus cigarettára, a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre, valamennyi tartozékra, alkatrészre és utántöltő flakonra vonatkozó szabályozást a fiatalok védelmével indokolta a javaslatot beterjesztő Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Az első lépés a termékek széleskörű megvásárolhatóságának korlátozása, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, illetve használjon elektronikus cigarettát, ez pedig kiemelt közegészségügyi cél – olvasható az indoklásban.

A trafikban való árusítást azzal indokolták, hogy a termékeket használók ellátása szakszerű és kielégítő, a fogyasztóvédelmi szempontokat hatékonyan érvényre juttató legyen.

A törvény indoklása szerint egy 2014-es uniós irányelv csak a nikotintartalmú termékek szabályozását tartalmazza, de kimondja, hogy a tagállamok szabályozhatják vagy betilthatják a dohánytermékekhez használt tartozékokat, valamint a dohány vagy kapcsolódó termékek bizonyos típusaihoz megjelenésükben hasonló termékeket.

A cigarettához hasonlóan a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket sem lehet a jövőben használni középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy munkahelyen. Ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak ezen cikkekre is, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Az e-cigarettára vonatkozó szabályok 2016. május 20-tól hatályosak.