Több tucat palesztin ház bontásának látott neki egy katonai területté nyilvánított ciszjordániai övezetben az izraeli hadsereg, ám a legfelsőbb bíróság még aznap délelőtt leállíttatta a buldózereket.

A bíróság közbelépéséig huszonnégy házat romboltak le, tizenkét család, mintegy nyolcvan ember vált átmenetileg hajléktalanná. Családjaik fogadták be őket.

A bontást a Ciszjordánia civil ügyeit felügyelő izraeli katonai hatóság rendelte el, mert szerintük nem volt rájuk építési engedély, és zárt katonai övezetben húzták fel őket. A hatóság azt állítja, hogy azért határoztak a házak felszámolásáról, mert az építés körüli, elhúzódó jogvita eredménytelenül zárult.

“A hatóság az elmúlt két évben párbeszédet folytatott az ott élőkkel, az épületek legalizálása érdekében, de miután a helyiek nem mutattak hajlandóságot a helyzet rendezésére, a törvénytelen építkezések pedig folytatódtak, ezért a törvényeknek megfelelően intézkedtünk” – indokolta a bontás megkezdését az izraeli hatóság.

A legfelsőbb bíróság az ügy tisztázásáig, de legalább február kilencedikéig felfüggesztette a bontást, pedig elvben májusban jóváhagyta engedély nélkül épült házak lebontását.

A hadsereg a múlt század hetvenes éveinek elején nyilvánította zárt katonai övezetté a “918-as számú”, mintegy 298 négyzetkilométeres területet Ciszjordánia déli határvidékén, de izraeli emberi jogi mozgalmak szerint megszállt területeken, így Ciszjordániában is jogellenes katonai övezetet létrehozni.
1999-ben hosszas jogi csatározás kezdődött, mert a kérdéses övezetben található palesztin falvak lakóit felszólították a terület kiürítésére. Az épületek lerombolása elleni petíciót egy Izraelben működő katolikus emberi jogi szervezet terjesztette a bíróság elé, hangsúlyozva, hogy a lebontásra ítélt házak részben az Európai Unió támogatásával épültek.

A vitatott földterületen tíz faluban mintegy ezer ember él. Védelmükben a kneszet arab listájának egyik képviselője levelet intézet Móse Jaalon védelmi miniszterhez, azt kérve, hogy a téli hidegben ne bontsák el az ott élők otthonait.