Zéró toleranciát kértek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények megítélése és elbírálása esetében az uniós képviselők – közölte az Európai Parlament a testület strasbourgi plenáris ülésének vitájáról egy közleményben.

A parlamenti vita során a képviselők megismételték 2014-ben tett felhívásukat, amelyben a nők ellen nyilvános helyen végrehajtott szexuális zaklatással és erőszakkal szembeni EU-s irányelv elfogadására tettek javaslatot.

Leszögezték, hogy mindent meg kell tenni az elkövetők megtalálása és bíróság elé állítása érdekében, függetlenül azok kultúrájától vagy származásától.

Ugyanakkor néhány képviselő rámutatott, hogy a nők elleni erőszak nem új, vagy szükségszerűen külföldről származó jelenség Európában.

Az ülésen elhangzottak szerint kevés előrelépés történt a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetése terén, ezért a politikusok arra szólították fel a tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb fogadják el a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló, 2011-ben aláírt isztambuli egyezményt. Az EU 28 tagállamából 16 ország ezt nem tette meg.

A képviselők azt is kérték, hogy az érintett országok tegyenek nagyobb erőfeszítést a migránsok integrációjáért az oktatáson keresztül is. Hangsúlyozták, hogy származásától és kultúrájától függetlenül mindenkinek tiszteletben kell tartania az európai értékeket.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a Kölnben szilveszter éjszaka elkövetett erőszaksorozat kapcsán szólalt fel a strasbourgi vita keretében. A néppárti politikus rámutatott, hogy az európai társadalom egy új típusú, szervezett erőszakkal szembesül, vesztesei pedig a legkiszolgáltatottabb fiatal nők és lányok.

“Az erőszakkal szemben mindenféleképpen fel kell lépni a zéró tolerancia jegyében” – hangsúlyozta felszólalásában a fideszes politikus, aki kiemelte, hogy “hatékony intézkedésekre van szükség, nem pedig agyonhallgatásra”.

Felszólalásában felfoghatatlannak nevezte, hogy szerinte a kölni polgármester – aki azt javasolta, hogy a nők tartsanak karnyújtásnyi távolságot, rövid szoknyát ne hordjanak és parfümöt se használjanak – a nők meghunyászkodásában látja a megoldást.

“Az európai keresztény kultúrában a nőket mindig is kitüntetett tisztelet övezte, és ezt nem adhatjuk fel” – zárta felszólalását a fideszes EP-képviselő.