Megkérdőjelezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben annak az előző napi osztrák döntésnek a jogszerűségét, melynek értelmében Bécs korlátozná, hogy naponta hány migráns léphet be Ausztriába.

“Ami Ausztriát illeti, meg kell mondanom, nincs ínyemre ez a döntés, és megkérdőjelezzük, hogy összhangban áll az uniós joggal” – szögezte le Juncker a Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével közösen, az uniós csúcsot megelőzően tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: “baráti beszélgetést” folytat majd erről a délutáni uniós csúcs folyamán Werner Faymann osztrák kancellárral.

Ausztria arról határozott, hogy az ország déli határán legfeljebb naponta nyolcvanan adhatnak be menedékkérelmet, azokkal együtt pedig, akik egy szomszédos országban óhajtanak menekültstátust kérni, összesen naponta 3200 migráns léphet be az országba. Az ország többi részén több kérelem is benyújtható.

Jean-Claude Juncker arról is beszélt: a brüsszeli testületnek nem tetszik, hogy a közös európai megoldás hiánya miatt egyes országok nemzeti szinten döntenek a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja csütörtökön levében figyelmeztette Ausztriát, hogy a beléptetési kvóta sérti az uniós jogot.

“Az osztrákok döntése nincs összhangban az uniós joggal” – jelentette ki Avramopulosz, majd hozzátette: Ausztria is köteles korlátozás nélkül elfogadni a menedékkérelmeket.

Az osztrák bejelentést követően Szlovénia is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal közös határán. A rendőrség visszafordítja azokat a migránsokat, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek és nem kérnek menedékjogot Szlovéniában.