Adócsalás elkerüléséről szóló megállapodásról egyezett meg az Európai Bizottság Monacóval, így az uniós polgárok monacói pénzintézetekben elhelyezett vagyona átláthatóvá válik – közölte az uniós bizottság.

Az új megállapodás az uniós tagállamok és Monaco között automatikus banki adatcserét garantál 2018-tól, az Európai Bizottság és a monacói illetékes tárca reménye szerint így könnyebben kiszűrhetők lesznek az adócsalók, a külföldre mentett jövedelmek.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos és Jean Castellini monacói gazdasági és pénzügyminiszter által egyeztetett javaslat szerint az uniós tagállamok megkapják állampolgáraik nevét, címét, adóazonosító számát, a születési helyét és idejét, valamint a monacói bankokban tartott számláik összegét és más egyenleginformációkat is.

Pierre Moscovici a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a megállapodás célja az adócsalás visszaszorítása a becsületes adófizetők javára. A megállapodás Monacóval jelentős lépés az unió átlátható, tisztességes adózást célzó intézkedései között – hangsúlyozta az uniós biztos.

Jean Castellini monacói gazdasági és pénzügyminiszter szerint a megállapodás újabb példa Monaco adóelkerülés és adócsalás elleni elkötelezettségére. Az együttműködés az Európai Unió és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott szabvány tiszteletben tartásával tesz eleget az adatcserére vonatkozó kötelezettségeknek.

A hivatalos aláírás néhány hónapon belül várható, miután az Európai Tanács elfogadta az erre vonatkozó bizottsági javaslatot.

Hasonló tartalmú uniós megállapodás született tavaly Svájccal, San Marinóval, Liechtensteinnel, valamint idén Andorrával.