Az első vádemelésekkel várhatóan szeptemberben kezdi meg munkáját a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság – értesült a pristinai sajtó.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy a bíróság Pristinában vagy Hágában működik-e majd, de a legfrissebb információk szerint Hollandiában állítják fel, mert – a holland kormány indoklása szerint – a tanúk veszélyeztetve érezhetnék magukat Koszovóban, mivel sokan még most is szabadságharcosoknak tartják azokat, akiket a bíróság gyanúsítottként kezelne.

A bíróság az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett – feltételezett – háborús bűnöket vizsgálná. Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként 2010-ben készített jelentést a szervkereskedelmi ügyről, amellyel kapcsolatban Hashim Thaci beiktatásra váró koszovói köztársasági elnök neve is felmerült.

A sajtó információi szerint a különleges bíróság nem nemzetközi törvényszékként, hanem koszovói intézményként működik majd, csupán a székhelye lesz az országon kívül, és az elítéltek is Koszovóban töltik le börtönbüntetésüket.

A pristinai sajtó arra is felhívta a figyelmet, hogy a testület felállításához alkotmánymódosításra lenne szükség, amihez a képviselők kétharmadának támogatása kell, emellett a Koszovó és Hollandia között a különleges bíróságról szóló megállapodást is a parlamentnek kellene ratifikálnia, azonban ezek a lépések eddig elmaradtak.