Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a kifogását részben elutasító nemzeti választási bizottsági döntés miatt – közölte a szocialista Nyakó István Budapesten sajtótájékoztatón. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese közölte, az állami földek eladásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésükhöz március közepén kezdik gyűjteni az aláírásokat.

Nyakó István múlt héten kedden a boltok vasárnapi zárvatartásának eltörlése érdekében akart népszavazási kezdeményezést benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), de ebben megakadályozták, így Erdösi Lászlóné tudott az ügyben először népszavazási kezdeményezést benyújtani.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) részben helyt adott a kifogásának, amikor elítélte azt a csoportot, amely őt akadályozta állampolgári jogának gyakorlásában. De az NVB szerint Erdösi Lászlóné és kísérője nem követett el jogsértést – idézte fel a döntést.

Nyakó István elmondta, kifogásolta, hogy múlt héten kedden az NVI nem tett semmit “a lehetetlen állapotok felszámolására”, illetve hogy a másik beadványozó nem személyesen pecsételte le papírjait az időbélyegzővel, azt kísérője tette meg helyette.

Megemlítette, hogy az NVI irodájában ő adta le először személyesen Pálffy Ilonának, az NVI vezetőjének az irományt, nem a másik beadványozó.

Nyakó István azt mondta, a Kúriának három napja van a felülvizsgálati kérelme elbírálására.

Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy várhatóan március 14-én, miskolci fáklyás felvonulásukon indítják az aláírásgyűjtést a földügyben kezdeményezett népszavazási kérdéshez. A kérdés úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

Értékelése szerint az MSZP élére állt egy széles társadalmi igénynek, és szeretnék, ha érvényes és eredményes lenne a népszavazás.

Az MSZP elnökhelyettese közölte, először összegyűjtik azokat a szervezeteket, amelyek támogatják a népszavazást. Ezek közé sorolta az LMP-t, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot, illetve az Élőlánc és a Nem adjuk a földünket! mozgalmat.

Gőgös Zoltán elmondta, az állami földekről tartott népszavazást szeretnék összekötni a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonról szóló népszavazási kezdeményezéssel. Jelezte, az ügyben már tárgyalnak Kész Zoltánnal, és szerinte össze fogják hangolni az aláírásgyűjtést.

Az elnökhelyettes kitért arra, hogy 2 millió hektár állami föld van, ebből 120 ezer hektárt eladtak, most 140 ezer hektárt hirdettek meg, így nem “visszafordíthatatlan a folyamat”. A következő kormány vissza tudja vásárolni a földeket azoktól, akik jóhiszeműen szerezték meg, akik pedig nem tudják igazolni a vásárlásra szánt forrás eredetét, azoktól el fogják venni a földet, mert ők bűncselekménnyel jutottak a földhöz – mondta.