Szabó Marcel ombudsmanhelyettes szerint elfogadhatatlan a drávai vízlépcső, a belvíz túlzott elvezetése pedig aszályhoz vezethet. A jövő nemzedékek szószólója kedden, a víz világnapján a Dráva folyó természet közeli, vadvízi állapotának megőrzésére és a csapadékvíz ésszerűbb mezőgazdasági hasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

 Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala eljuttatott közleményében kiemelte: a Dráva Európa egyik legjobb ökológiai állapotú folyója, amelynek teljes magyar szakasza természetvédelmi oltalom alatt áll. E természeti kincsre a legnagyobb fenyegetést a vízerőmű-építési tervek, valamint a hajózási célú mederkotrások jelentik – írták.

Hozzátették, hogy a napokban mindkettővel kapcsolatban aggasztó hírek érkeztek: Horvátországban öt vízlépcső építése került napirendre, az alsó szakaszon pedig nagy hajók közlekedésére is alkalmas meder kialakítása került szóba.

A jövő nemzedékek szószólója felkéri a magyar kormányt, hogy jelezze horvát partnerének, síkvidéki vízlépcső építése a Dráván elfogadhatatlan, egyben erősítse meg Magyarország elkötelezettségét a határon átnyúló bioszféra-rezervátum megőrzésére. A hazai szakhatóságokat pedig arra kéri Szabó Marcel, hogy bármely beavatkozás engedélyezésénél az ökológiai érdekeknek biztosítsanak elsőbbséget.

Az ombudsmanhelyettes emellett szorgalmazza, hogy a belvizek elleni védekezésben a helyi és rövid távú érdekekkel szemben az ésszerű gazdálkodás szempontjai érvényesüljenek. Utaltak arra, a vízgazdálkodással foglalkozó valamennyi szakmai-stratégiai dokumentum kiemeli, hogy a belvízproblémát nem a vizek elvezetésével, hanem visszatartásával kell megoldani.

A nemzeti vízstratégia szerint a belvíz által érintett területeket ki kell venni a szántóföldi termelésből, és kevéssé vízérzékeny gazdálkodást kell folytatni, a gyakorlatban azonban ezek az elvek kevéssé érvényesülnek – olvasható a közleményben.