Csaknem öt mázsa elefántcsontot foglalt le a dél-kínai rendőrség egy rajtaütésen, a zsákmány értéke 18 millió jüan (766 millió forint) körül lehet – számolt be a helyi média a kuangtungi hatóságok közlése nyomán.

A 450 kilogramm árut még március elején egy motorcsónakban próbálták Hongkongból a kínai szárazföldre, Csuhaj város kikötőjébe juttatni éjszaka.

A rendőrség, amely fülest kapott, ellenőrizte az engedély nélkül üzemeltetett gyanús vízi járművet és elkobozta a rajta talált 221 elefántcsontot. A hajó legénysége azonban állítólag még időben kereket oldott, a nyomozás folytatódik.

Kínában – nagyrészt nemzetközi nyomásra – egyre hatékonyban lépnek fel a hatalmas kereslet generálta illegális elefántcsont-kereskedelem ellen. Az adásvételében közreműködők akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők.

A hongkongi South China Morning Post a hírrel szinte egy időben számolt be arról, hogy Tanzániában 35 év börtönre ítéltek két kínai elefántcsont-kereskedőt, mert bebizonyosodott, hogy bűnösök 706 darab (1,8 tonna) elefántagyar csempészésében, 226 elefánt megöletését írták a számlájukra.

Az 53 éves Huang Kint és a 25 éves Hszü Fu-csiét nagyjából 630 millió forint értékű elefántcsont birtoklásáért vették őrizetbe még 2013-ban. Miután a rájuk szabott bírságot, az agyarak értékének a tízszeresét nem tudták kifizetni, bíróság elé kerültek. A kelet-afrikai országban ugyanilyen bűncselekményért ez volt eddig a legsúlyosabb ítélet.

Tavaly októberben egy hatvanas éveiben járó kínai nőt fogtak el szintén Tanzániában, akit 706 elefántagyar csempészésével gyanúsítanak, egyelőre előzetes letartóztatásban van. Szintén tavaly decemberben Tanzánia déli részén egy bíróság két kínai férfi ügyében hozott ítéletet. Ők 20 év börtönt kaptak, mert orrszarvúk tülkével kereskedtek.

Egy tavaly júniusi felmérés szerint Tanzániában az elefántok száma a 2009. évi 110 ezerről 2014-ben 43 ezerre zuhant, ez az orvvadászatok számlájára írható – állapították meg.