A hongkongi kormányzó nem érzi úgy, hogy időszerű lenne vitát nyitni a kínai különleges közigazgatási övezetnek számító város esetleges függetlenné válásáról, miután a városban a közelmúltban bejelentették egy, a függetlenséget zászlajára tűző párt megalapítását.

A Hongkongi Nemzeti Párt vezetői a múlt héten közölték, hogy nem ismerik el a város alaptörvényét és minden jogilag lehetséges eszközzel a Kínától való elszakadásra fognak törekedni. A mintegy 50 diák valamint fiatal értelmiségi által alapított párt hivatalos bejegyzése körül egyes hírek szerint bonyodalmak akadtak, ezért hivatalosan még nem is regisztrálták a tömörülést.

A helyi kormányzat a város stabilitását aláásó törekvést lát a kezdeményezésben és törvényes lépéseket helyezett kilátásba, a pekingi kormány illetékes hivatala pedig közleményben utasította el a felvetést: a pártot alkotmányellenesnek, az alapítás szándékát a nemzetbiztonságot veszélyeztető lépésnek minősítették. A hivatalos pekingi média úgy ítélete meg, egyes fiatalok “túl messzire mentek” Hongkongban.

A helyi politikai pártok és szervezetek, üzleti körök vezetői, jelenlegi és korábbi tisztviselők körében széles körű vita bontakozott ki a kérdésben, és a médiában megjelent nyilatkozatok alapján többségükben – még az ellenzékiben lévők is – vagy elutasították az új párt törekvését, jelezték, hogy távolságot kívánnak tőle tartani, vagy határozott fellépést sürgettek ellene.

Leung Csung-jing  újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy a hongkongiak érdekeinek védelme a helyi kormányzat elsődleges célja. Leung megjegyezte: tisztában van azzal, hogy vannak olyanok, akik szerint Peking befolyása révén sérülnek a hongkongiak érdekei. A kormányzó szerint azonban a városvezetés mindent megtesz értük.

Az 1997-ben ismét kínai fennhatóság alá került, 7,5 milliós volt brit gyarmatot és állampolgárait az “egy ország két társadalmi rendszer” alapelv szerint 50 évig különleges, Kínában máshol nem gyakorolt szabadságjogok illetik meg. Az utóbbi években azonban fiatalok több, helyenként erőszakba torkolló mozgalmat is indítottak, mivel úgy érezték jogaik gyakorlásában korlátozzák, vagy korlátozni szeretnék őket.

Tavaly például hónapokon át megbénította Hongkong több forgalmas pontját a Foglald el a központot! mozgalom, amely nem értett egyet a hongkongi választási reform tervezett módjával és menetrendjével. Az idén februárban pedig az úgynevezett Hongkongi Bennszülöttek nevű szervezet okozott káoszt a város Mong Kok negyedében gyújtogatással és rombolással, amit állítólag a hatóságoknak az engedély nélküli utcai ételárusokkal szembeni fellépése váltott ki. Peking szerint a háttérben külföldi felbujtó erők bujtogatják “az identitászavarral küzdő, naiv fiatalokat”.