Korrupciós ügyekre, vesztegetésre, hivatali hatalommal való visszaélésre derült fény Kína második legnagyobb bankájánál, a China Construction Banknál – közölte a korrupciós ügyek kivizsgálását végző intézmény, a kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága.

Az újabb ügy is azt jelzi, hogy az állami banki szektorban is folytatódnak a már megkezdett országos ellenőrzések.

A China Construction Banknál a bizottság 336 banki vezető, illetve alkalmazott felelősségét állapította meg szabálytalanságokban, köztük fegyelemsértési ügyekben. A közlemény szerint a belső szervezeti rendszerben lazaságok mutatkoztak, a vezetők egy része kivételezett helyzetbe hozta barátait és családtagjait. Őket e vétségek miatt megbüntették. Hetvenöt eset következménye volt valamiféle adminisztratív büntetés, illetve 30 alkalmazott fegyelmi felelősségre vonásban részesült.

A pénzügyi ágazat intézményeiben két hónapon át folytatott vizsgálatokról a múlt hónapban hoztak nyilvánosságra egy jelentést, amely szerint az ellenőrök a jegybanknál, a bankfelügyeletnél, az értékpapír- és biztosítás-felügyeletnél, az állami befektetési alapnál és a kereskedelemi bankoknál is visszaélésekre bukkantak. A legjellemzőbbnek a közpénz pazarlását, a vesztegetést, sikkasztást nevezték meg. Akkor csak annyit közöltek, hogy a felelősök ellen eljárás indul.