Az áldozatsegítő rendszer hatékonyabb működése és a másodlagos áldozattá válás megelőzése érdekében dolgozta ki az Igazságügyi Hivatal az áldozatokkal való bánásmód követelményrendszerét, amelyet konferencián ismertetnek az érintett állami és civil szervezetek képviselőivel.

Szeiberling Tamás, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója felidézte: a hivatal az állami áldozatsegítés főszereplője, meghatározza az áldozatsegítés módszerét, intézményrendszerét, a nyújtandó szolgáltatásokat, azonban az áldozatsegítés nem csak állami feladat, számos intézmény, civil szervezet, önkormányzat, önkéntes foglalkozik az áldozatokkal.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia keretében az Igazságügyi Hivatal feladatkörébe tartozik  ezen szervezetek közötti koordináció.  A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia ezen szervezetek közötti koordinációval bízta meg az Igazságügyi Hivatalt. A hivatalnak össze kellett hangolnia az áldozatokkal foglalkozó különböző szervezetek módszertanát, különös tekintettel arra, hogy az áldozatok a legnagyobb kímélet mellett, a másodlagos áldozattá válás nélkül juthassanak hozzá a különböző szolgáltatásokhoz – mondta.

Szeiberling Tamás elmondta: a munkába bevonták a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, az oktatási képző intézményeket, a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, a gyermekvédelmet, az egyházakat, önkormányzatokat és civil szervezeteket, amelyek valamilyen módon foglalkoznak az áldozatokkal. A hivatal megvizsgálta, milyen módszerrel dolgoznak, hogyan közelítenek az áldozatokhoz, és felhívtuk a figyelmüket arra, hogy minden jó szándék mellett törekedniük kell arra, ne szembesítsék az áldozatot újból és újból a bűncselekményekkel, hiszen az újból és újból traumát okoz nekik – mondta a főigazgató.

Hozzátette: az áldozatok gyakran szenvednek el mélyreható érzelmi traumát, és amennyiben a hatóságok nem elég körültekintőek, munkájuk nem összehangolt, akkor gyakran kárt okoznak az áldozatoknak, akik így másodlagosan is áldozattá válnak. A másodlagos áldozattá válás azt a jelenséget takarja, amikor a bűncselekmény vagy szabálysértés áldozata másodszor is áldozattá válik azzal, hogy a különböző hatóságok előtt újra és újra el kell mondania és át kell élnie a vele történteket, vagy például a bántalmazójával közös helyiségben kell várakoznia, esetleg nem bánnak vele kellő tisztelettel és empátiával.

A hivatal figyelembe vette a fejlett áldozatsegítő rendszert kiépítő belgiumi és franciaországi tapasztalatokat és bevont a munkába 12 oktatási képző intézményt is, ugyanis kiemelten fontosnak tartják, hogy az áldozatokkal, sértettekkel kapcsolatba kerülő szakemberek már a képző intézményekben megismerkedhessenek az áldozatsegítés módszerével, és elsajátítsák a szükséges képességeket. Az oktatási intézmények vállalták, hogy a szakembereik – szociális munkások, jogászok, rendőrök, katasztrófavédők, lelkészek – képzésében megjelenik az áldozatsegítés módszertana.

Szeiberling Tamás hozzátette: a hivatal a tapasztalatok és egyeztetések alapján kidolgozta az áldozatsegítés szakmai követelményrendszerét, például azt, hogy az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szervezetek eljárásuk során hogyan tudnak minél ügyfélbarátabb módon, a hivatali jelleg mérséklésével segíteni az áldozatoknak krízishelyzetük megoldásában.

A főigazgató hozzátette: kiemelten fontosnak tartják azt is, hogy népszerűsítsék az áldozatsegítő szolgáltatásokat, és minél több önkéntest vonjanak be a munkába. Mint mondta, az áldozatsegítő szolgáltatások népszerűsítése érdekében megújították információs anyagaikat, külön figyelmet fordítva az egyes áldozati csoportok – kiskorúak, idősek, turisták – speciális igényeire. A népszerűsítő tevékenység, és az áldozatok minél szélesebb körű tájékoztatása és elérése érdekében az Igazságügyi Hivatal a hatékonyabb rendőrség által nyújtott tájékoztatás céljából a rendőrséggel együttműködésben szakmai protokollt dolgozott ki.

A hivatal célja, hogy országossá tegye az önkéntes áldozatsegítők hálózatát, ezért képzést is szerveztek az önkéntesekkel rendelkező állami és civil szervezeteknek, és kidolgoztak egy online fórumot mobilapplikációs kézikönyvet az önkéntes segítőknek a legfontosabb információkkal, elérhetőségekkel, módszertani útmutatókkal.

A főigazgató tájékoztatása szerint ennek a munkának a zárókonferenciáját csütörtökön rendezik meg, az áldozatsegítésben érintett valamennyi szakterület és oktatási intézmény, állami és civil szervezet képviselői előtt számolnak be a tapasztalatokról, eredményekről és ismertetik az áldozatokkal való bánásmód követelményrendszerét.