A büntetőjog megújítása megfékezte a bűnözést Magyarországon: hetven százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el 2020-ban, mint 2012-ben – közölte Kónya István az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kónya István tudatta: 2012-ben regisztrálták a legtöbb bűncselekményt, több mint 451 500-at, 2020-ban viszont kevesebb mint 153 ezer bűncselekményt követtek el.

“A statisztika javulása mögött olyan kormányzati intézkedéscsomag áll, amely a büntetőjogi és rendészeti elemek mellett hatékony szociális és foglalkoztatáspolitikai döntéseket is tartalmazott” – mondta.

“A törvényhozás egyebek mellett szigorította az erőszakos, testi épséget veszélyeztető és a gyermekek elleni bűncselekmények megítélését, valamint zéró toleranciát hirdetett a pedofilok ellen”

– sorolta.

Hozzátette: “Az állam egyértelművé tette, hogy legalapvetőbb kötelessége az emberi élet védelme, a tulajdon megóvása, és az polgárok alapjogává tette az önvédelmet.”

A változások a bűncselekmények soha nem látott mértékű csökkenését eredményezték, így Magyarország az Eurostatnak az európai polgárok biztonságérzetéről szóló felmérésében a harmadik helyen áll – emelte ki.

Beszámolt arról is, hogy áldozatsegítő központok jöttek létre, és eddig már 15 ezer áldozat kapott támogatást.

“Jelenleg nyolc városban van áldozatsegítő központ, de a jövőben minden megyeszékhelyen működik majd “- tette hozzá a miniszteri biztos.