Az uniós pénzügyminisztereket aggodalommal tölti el, hogy az Európai Bizottság esetleg eltérő módon alkalmazza a költségvetési szabályokat a kisebb és a nagyobb tagállamokra, ami aláásná a bizalmat Európa-szerte – közölte Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke Brüsszelben.

Az eurócsoport elnöke az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának kedd délutáni ülésén felszólalva hangsúlyozta, hogy Spanyolország, Portugália és Franciaország közelmúltbeli példái kérdéseket vetettek fel a közös szabályok alkalmazásának kiszámíthatóságáról és objektivitásáról.
    

“Komoly aggodalomra ad okot, ha a tagállamok úgy érzik, hogy a bizottság döntései nehezen érthetők és láthatók előre, azok nem objektívek, és talán különbséget tesznek a kisebb és a nagyobb tagországok között” – figyelmeztetett Dijsselbloem a bizottság tagjai előtt beszélve.
    

Mint mondta, ő maga az eurócsoport ülésein is úgy érzékeli, hogy a tárcavezetők egyre inkább aggódnak emiatt. Hozzátette, amennyiben az emberek úgy érzik, hogy a tagállamok különböző elbánásban részesülnek, egyre nehezebb lesz elérni, hogy az uniós országok mindannyian betartsák a megállapodásaikban foglaltakat.
    

Az Európai Bizottság májusban elhalasztotta a döntést a Spanyolország és Portugália ellen a hiánycsökkentési kötelezettségeik elmulasztása miatti szankciókról, hogy elkerülje a spanyol választási kampányba való beavatkozás látszatát is. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos szerint nem volt megfelelő a pillanat a büntetőintézkedések esetleges elrendelésére.
    

Dijsselbloem elismerte, hogy a Spanyolországra és Portugáliára vonatkozó döntés számos kérdést felvetett arról, hogy megfelelően alkalmazzák-e a szabályokat.
    

Sokan bírálták azt a döntést is, amelynek értelmében Franciaország kétszeri hosszabbítást követően tavaly további két év haladékot kapott költségvetési hiányának lefaragására. Párizsnak eredetileg 2012-re kellett volna az uniós szabályok szerint megszabott szintre csökkentenie a költségvetési deficitet.