A Gyulai Törvényszék eredményei országosan is kiemelkedőek, például szolgálnak más törvényszékek számára – mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke kedden sajtótájékoztatón, az Országos Bírói Tanács gyulai kihelyezett ülésének zárónapján.

Handó Tünde közölte, a Gyulai Törvényszéken dolgozták ki a szakértői bizonyítás segédleteit is, amelyeket országszerte alkalmaznak a bírósági dolgozók.

Hozzátette: a Szolgáltató bíróságokért! program révén országosan 25 százalékkal csökkent a két éven túli peres ügyek száma, a most meghirdetett Fenntartható fejlődés elnevezésű program ennek megőrzését, valamint az ügyfélkapcsolatok javítását célozza. Utóbbiról szólva jelezte: szeretnék például, ha az ügyfélfogadási idő és az iratok elérhetősége minden törvényszéken azonos módon zajlana.

 Az OBH elnöke az életpályamodellről szólva elmondta: 12 év után október 1-jén öt százalékkal, majd január 1-jén újabb öt százalékkal nő a bírák alapilletménye.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte: nem adják fel azt az elképzelést, hogy 27 százalékos illetményalap-emelésre lenne szükség, próbálnak újabb javaslatokat előterjeszteni a kormány számára, valamint egyéb teljesítményértékelésekkel is ösztönzik a kollégákat.

Handó Tünde szólt arról is, hogy a bíróságok igyekeznek túllépni a kereteiken és fejlesztik az állampolgárok jogtudatosságát. Ezen kívül több képzést tartanak – mások mellett a Terrorelhárítási Központtal közösen – a bíráknak arról, hogyan tudnak fellépni a bíróságon belüli erőszakos cselekményekkel szemben. E téren is élen jár a magyar igazságszolgáltatás Európában – mondta.

Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke elmondta: tavaly a büntetőügyek 92 százalékát egy éven belül, 67 százalékát fél éven belül fejezték be. Polgári peres ügyek esetén ez 95, illetve 83 százalékos mutatót jelent. Ezzel, valamint a mindössze 27, két éven túl húzódó peres üggyel országosan is élen áll a törvényszék – fogalmazott.

 Közölte: több beruházást is végrehajtottak a Békés megyei járásbíróságokon, a fejlesztések sora idén is folytatódik.

Kitért arra, a szegedi és a debreceni egyetemmel megállapodott arról, hogy közösen kihelyezett szakjogász képzéseket indítanak, a gyakorlati oktatás a Gyulai Törvényszéken folyik majd. A Debreceni Egyetemmel együttműködve – a hallgatói létszámtól függően – ősszel vagy keresztféléves képzésben kriminalisztikai szakjogász képzés indul. Ez a program a törvényszék szakemberhiányán is segítene – mondta.

Bagdi Árpád Gyula az MTI kérdésére válaszolva szólt arról, a Gyulai Törvényszéket is érintették a tömeges migrációval járó többletfeladatok: a határzár kialakítása során megtörtént kisajátításokkal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság által letétbe helyezett kiutalási összegekkel kapcsolatban intézkedtek. Elmondta, 1337 ilyen ügy érkezett, ezek közül 1329-et már lezártak, az esetek felében a kiutalások is megtörténtek.

Gerber Tamás, az Országos Bírói Tanács soros elnöke közölte: Magyarország megfigyelői státust kapott a frankofón igazságügyi tanácsok hálózatában, ami a magyar igazságszolgáltatás nemzetközi elismertségét jelzi.

Handó Tünde a sajtótájékoztatón bejelentette: a Gyulai Törvényszék régóta üres elnökhelyettesi posztját július 1-jétől hat éven át Csepregi-Matus Éva büntetőbíró tölti be.