Az Európai Bizottság az európai politikai pártok finanszírozásának átláthatóbbá tételére tesz javasolatot a demokratikus legitimáció növelése és a visszaélések elleni fellépés biztosítása érdekében – közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Timmermans hangsúlyozta, a politikai pártok és alapítványok finanszírozására vonatkozó, javasolt reformok az európai adófizetők pénzével való visszaélésekhez vezető kiskapuk bezárását célozza.
    

A javaslat átláthatóbbá fogja tenni az uniós állampolgárok számára az európai és a nemzeti pártok közötti kapcsolatot azáltal, hogy a nemzeti pártok számára előírja, hogy a honlapjukon egyértelműen tüntessék fel annak az európai pártnak a logóját és politikai programját, amelynek tagjai. A pártok képviselői közötti nemi arányt is fel kell majd tüntetni.
    

Az európai politikai pártok számára rendelkezésre álló uniós finanszírozás jelenlegi elosztási módja nem kellően arányos az európai választások során elért képviseleti eredménnyel. Ennek orvoslására a bizottság javaslata szorosabb kapcsolatot teremt a tényleges képviselet és a finanszírozás között azáltal, hogy a ténylegesen kapott szavazatok alapján járó finanszírozás arányát a jelenlegi 85 százalékról 95 százalékra emeli. A jelenlegi rendszer szerint a finanszírozás 15 százaléka az összes párt között oszlik el, függetlenül attól, hogy ténylegesen hány szavazót képviselnek.
    

A feltételeknek eleget tevő politikai pártok és alapítványok lehetőséget kapnak arra, hogy európai jogi személyekké váljanak, így jobban hozzáférhetnek pénzügyi támogatásokhoz. Ennek feltétele, hogy több tagállamban legyenek képviselőik, és programjukban és tevékenységük során tiszteletben tartsák az Európai Unió alapértékeit.
    

A javaslatokat a 2019-es európai választások előtt el kell fogadni és hatályba kell léptetni – szögezte le Timmermans.
    

Az uniós bizottság emellett az európai polgári kezdeményezések szervezésének egyszerűsítését javasolja. A javaslat a digitális lehetőségek alaposabb kiaknázása és az akadályok felszámolása révén egyszerűbbé tenné az uniós állampolgárok számára, hogy kezdeményezéseket indítsanak és támogassanak. Ennek korhatárát a jelenlegi tizennyolc éves korról tizenhat éves korra csökkentenék, hogy a fiatalabb európaiak is támogathassanak kezdeményezéseket.
    

A kezdeményezések támogatásának egyszerűsítése érdekében a bizottság szűkíteni fogja az ehhez kért adatok körét. A szervezőknek csak kétféle támogatási formanyomtatványt kell majd használniuk a jelenlegi tizenhárom modell helyett, amelyek az eltérő nemzeti szabályok indokolnak.
    

Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy legalább hét tagállamból származó egymillió uniós állampolgár felkérje az Európai Bizottságot új uniós jogszabály-tervezet beterjesztésére.