A minimáljövedelem rendszerének egységes bevezetése az Európai Unió összes tagállamában az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az embereket kivezessék a szegénységből az Európai Parlament (EP) foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős szakbizottságának kiadott állásfoglalása szerint.

Az uniós parlament sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a szakbizottságban helyet foglaló képviselők véleménye szerint annak ellenére, hogy a legtöbb uniós országban létezik minimálbért szabályozó rendszer, azok nem járulnak hozzá kellő mértékben a rászorulók megsegítéséhez, szükségleteik biztosításához.
    

A képviselők véleménye szerint az EU minden tagállamában a már működő, vagy tervezett minimáljövedelmi rendszert a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz való jobb hozzáféréssel együtt kellene bevezetni. A szabályok kialakításánál továbbá nagyobb figyelmet kell fordítani a gyermekek, a munkanélküliek és az egyszülős háztartások hatékonyabb támogatására – húzták alá.
    

A tájékoztatás szerint az unióban közel 120 millió ember – az EU népességének mintegy 25 százaléka – a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének van kitéve. Közöttük a gyermekek, a nők, a munkanélküliek, az egyszülős háztartások és a fogyatékkal élők csoportja különösen veszélyeztetett.