Jelentős változások történtek 2018 januárjától a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás területén. A 20 közigazgatási és munkaügyi bíróság közül 8 kiemelt, regionális szerephez jutott, a fellebbvitel pedig a megyék helyett a fővárosban összpontosul. 41 álláspályázatot bíráltak el eddig a közigazgatási bíráskodás kibővítésének első ütemében. 14 bírósági titkár és 1 külsős pályázó kap kinevezést, illetve 26 bírót helyeznek át másik bíróságra.

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény (Kp.) hatálybalépésével a 193 közigazgatási és munkaügyi bíró mellé – előzetes becslés alapján – több lépcsőben, jövő novemberig további csaknem kétszáz bírót kell kinevezni. 

Az első ütemben, 2017. szeptember 15-éig összesen 45 bírói álláspályázatot hirdettek meg, 26-ot a regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokon, 19-et a Fővárosi Törvényszéken. Ezek közül 41 pályázat elbírálása már megtörtént. A 41 álláshelyre – a teljes feldolgozottság szerint – összesen 1038 pályázat érkezett, ebből 900 volt érvényes. 750 érvényes pályázatot nyújtottak be a bírósági szervezetben dolgozó bírák, titkárok, s 150 érvényes pályázat érkezett a szervezeten kívülről, túlnyomórészt állami alkalmazottaktól. A pályázat elbírálásának eredményeként 14 bírósági titkár és 1 külsős pályázó kap kinevezést, illetve 26 bírót helyeznek át másik bíróságra.

Már a következő pályázatok is megjelentek a Bírósági Közlönyben. A második ütemben 2018. január 22-éig lehet a pályázatokat benyújtani.