Második helyezett lett a Pécsi Ítélőtábla focicsapata azon a tornán, amelyen immár 25. éve mérik össze futballtudásukat négy európai főváros bírái. A rotációban rendezett játéknak idén Bécs adott otthont, és a házigazda bécsiek csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Pécs, Bécs, Prága és Pozsony igazságügyi labdarúgó csapatai nem kispályáznak. Bár amatőrök, mégis kizárólag nagy pályán fociznak. Idén 25-dik alkalommal találkoztak Európai nagyvárosainak bírái, hogy összemérjék labdarugó tudásukat.

“A pécsi csapatban nemcsak pécsi, hanem a szekszárdi és a zalaegerszegi törvényszék bírái is játszanak, és néhány ügyvéd is a régióból” – mondta a Jogi Fórumnak Makai Lajos csapatkapitány, a Pécsi Ítélőtábla és a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnöke, aki szerint a pécsi “egy igen jól összerakott csapat”.

A Pécsi Ítélőtábla csapata 10 éve vesz részt a tornán, miután 2007-ben a Müncheni Tartományi Bíróság átadta a stafétát. Az idősödő müncheni bírák akkor úgy érezték, hogy kiöregedtek, és a szervezeten belül nem volt annyi lelkes fiatal, hogy kiállítsanak 20 jól focizó bírót.

A bírói focitorna ötlete a bécsi bíróságtól ered. München visszavonulását követően ők keresték meg a Pécsi Ítélőtáblát, hogy vegyenek részt a tornán, amelyet minden évben másik város rendez. 2019-ben Pécs már harmadszor fog otthont adni az eseménynek, amelyen 80 fő vesz részt. Csapatonként 20 tagú lehet a küldöttség.

Az eddigi abszolút nyertes a pozsonyi bírói kar, a bírói focitorna történetében ezideig ők nyerték a legtöbb meccset.