A korábbi felfüggesztés helyett 2018. július 4-én az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a forgalomból a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. A július végével megállapodás született arról is, hogy feltételekkel ugyan, de a betegek jogosultak a bontatlan gyógyszerek térítési díjára.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) közlése szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a betegek érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a forgalmazásban érintett cégekkel és szervezetekkel. A korábbi sajtóhírek ugyanis még arról szóltak, hogy senki nem fogja visszatéríteni a betegek részére a forgalomból kivont gyógyszerek árát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedély jogosultak megállapodtak az érintett készítmények visszavételének gördülékeny ügyintézése érdekében.

A megállapodás értelmében a gyógyszertáraknak 2018. július 30.− augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől.

És a már említett feltételek:

Betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a házipatikában. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) hiányában is!

Felhívják a szakemberek arra is a betegek figyelmét, hogy a gyógyszer szedését senki ne hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja – ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli! Fontos tehát, hogy az érintett betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében.

Az érintett gyógyszerek listája a www.ogyei.gov.hu honlapon megtalálható.

Kapcsolódó cikk:

Rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek? – A Fővárosi Főügyészség nyomozást indított