Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak. Az intézkedés nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érintett. Az ügyészség nyomozást indított.

Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán múlt kedden azt mondta: több európai országban és az Egyesült Államokban is visszavonták a készítményeket, amelyeknek hatóanyagába a gyártástechnológia megváltoztatása miatt rákkeltő szennyeződés került.

A Fővárosi Főügyészség kedden azt írta: az ügyben feljelentés érkezett az ügyészségre. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség megvizsgálta a feljelentést, és megállapította, hogy az abban foglaltak ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségének gyanúját keltik. Ezért a kerületi ügyészség kedden ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

A nyomozással a kerületi ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg – tették hozzá.