“Az ország mintegy 70 bíróságán élhetnek az ügyfelek a mediáció adta lehetőségekkel, 2012 óta 4376 közvetítői eljáráson vannak túl a bírósági közvetítők, és az esetek több mint felében megegyezés született – emelte ki megnyitó beszédében az Országos Bírósági Hivatal elnöke “A bírósági közvetítés társadalmi beágyazottsága, aspektusa” című nemzetközi konferencián. Handó Tünde hozzátette: a bírósági közvetítés nagyszerűsége abban rejlik, hogy az emberek letérnek a perlekedés útjáról és a közös pontokra koncentrálva megegyezésre tudnak jutni. A bírósági közvetítők azért dolgoznak, hogy a felek között egy nyertes-nyertes pozíció alakulhasson ki.

Szecskó József, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára előadásában leszögezte: a minisztérium elkötelezett abban, hogy a közvetítés minél nagyobb számban, minél hatékonyabban és minél színvonalasabban valósulhasson meg. Az államtitkár az eredményeket illetően elmondta: a közvetítői eljárások több mint kétharmada megegyezéssel zárul, s mivel a megállapodás nem a felekre rákényszerített megoldás, ezért minden érintett sikerként éli meg a folyamatot. Szecskó József hozzátette: a közvetítői eljárások létjogosultsága egyéni és társadalmi szinten is megkérdőjelezhetetlen.

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke elmondta, az Országos Bírósági Hivatalban 2012 óta munkacsoport is foglalkozik a bírósági közvetítéssel. A közvetítői hálózatban 124-en – köztük bírók és bírósági titkárok – tevékenykednek bírósági közvetítőként. Kiemelte, a sikerhez hozzájárul a fejlett képzési rendszer is. A mediációs tréningek olyan kompetenciákat adnak, melyek erősítik az ügyfélközpontú szemléletet.

A kétnapos esemény fő témája a bírósági közvetítés társadalmi beágyazottsága, a szakmai tanácskozáson résztvevő hazai és külföldi szakemberek egyebek mellett a közvetítés kihívásairól, az online közvetítés lehetőségeiről és a mediáció szociális hatásairól is megosztják tapasztalataikat. A konferencia második napján a bírósági közvetítés közigazgatási ügyekben betöltött szerepéről, valamint a mediációban alkalmazható stratégiákról is szó esik. Emellett online családjogi esetszimulációs bemutatót is megtekinthetnek a résztvevők.

Hogyan zajlik a bírósági közvetítői eljárás? – VIDEÓ

A bírósági közvetítés, vagy más néven mediáció, a peres eljárástól különböző, alternatív vitarendező eljárás. Célja, hogy a konfliktusban érintett felek által elfogadott megállapodással oldják fel vitájukat.

Előnye, hogy gyorsan, akár néhány hét alatt lefolytatható az eljárás. A bírósági közvetítő oldott légkörben segíti a konfliktusban érintett feleket abban, hogy maguk találják meg a probléma megoldását. A bírósági közvetítő a felek közti írásbeli megállapodás létrejöttét és annak jóváhagyását is segíti.

Az alábbi videó egy fiktív eseten, egy házaspár tartásdíjat és gyermekelhelyezést érintő problémáján keresztül mutatja be a közvetítés menetét:

További részletek a bírósági közvetítésről ITT olvashatóak.