DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a bíróság II. Albert volt belga királyt abban az apasági perben, amelyet Delphine Boël indított ellene. Az asszony azt állítja, hogy az egykori uralkodó házasságon kívül született lánya.

Delphine Boël ügyvédjének közleménye szerint az ügyben eljáró bíróság elrendelte, hogy a korábbi belga király három hónapon belül apasági tesztnek vesse alá magát. II. Albert bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen.

Delphine Boël több mint egy évtizede küzd azért, hogy jogi úton megállapíttassa, valóban II. Albert a vér szerinti apja. Az 50 éves nő az eljárás során több alkalommal is hangsúlyozta: nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén – Delphine Boël születése előtt – viszonya volt egy nővel. A király 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen azonban feleségével sikerült túljutniuk.

Delphine Boël több mint egy évtizede küzd annak hivatalos megállapításáért, hogy II. Albert az édesapja. – Forrás: maszol.ro

II. Albert a pert megelőzően, 2013-ban szeretett volna megegyezésre jutni Delphine Boëlvel, hogy elkerüljék a bírósági ügyet. Egy levelet helyezett letétbe, amelyet csak a halál után lehetett volna felbontani, ebben állítólag elismerte volna, hogy ő az apa. Delphine Boël azonban visszautasította a javaslatot.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig a jelenleg 84 éves II. Albert egészségi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.