Parlamenti határozatban szólította fel a pozsonyi törvényhozás a szlovák kormányt az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítására. A dokumentumot nagy többséggel hagyta jóvá a szlovák parlament.

A határozat tervezetét a szlovák kormány második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) képviselői terjesztették elő. A dokumentumot a parlament széles politikai spektruma támogatta, azt 101 igen szavazattal, 28 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta le a 150 fős pozsonyi törvényhozás. A határozatra az ellenzéki liberálisok valamint a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd két képviselője és több, frakción kívüli képviselő mondott nemet.

Az isztambuli egyezmény, egy olyan nemzetközi dokumentum, amely jelentős részben a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szembeni fellépésről szól, ugyanakkor több erősen vitatott részt is tartalmaz. A dokumentum egyes álláspontok szerint a férfiakat több ponton is nemi alapon diszkriminálja, és van olyan része is, amely társadalmi nemről beszél a férfiak és a nők hagyományos szerepének megszüntetésével összefüggésben.

A pozsonyi törvényhozás az elfogadott határozatban felszólítja a szlovák kormányt az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítására és arra is, hogy közölje az Európa Tanáccsal, hogy Szlovákia nem lesz szerződő fél az egyezményben. A határozat elfogadását és az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítását több pontban indokolták az előterjesztők. Részint azzal, hogy utóbbi dokumentum egyes részei ellentétben állnak a szlovák alkotmány azon részével, amely kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke. Másrészt azzal is, hogy az egyezményben a társadalmi nem (gender) bevezetése illetve a férfiak és a nők hagyományos szerepének megszüntetésével kapcsolatos elképzelések nem világosak és többféle interpretációt is lehetővé tesznek.

A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) elnöke, Robert Fico – még kormányfőként – tavaly februárban határozottan elutasította az isztambuli egyezmény ratifikálását. Fico – aki a nem sokkal ezen kijelentését követően kitört belpolitikai válság során távozni kényszerült posztjáról – akkor azt mondta: soha nem ad engedélyt az egyezmény ratifikálására, amíg azt nem hozzák teljes összhangba a szlovák alkotmánnyal.

Az isztambuli egyezményt, korábban a szlovákiai keresztény egyházak képviselői is elutasították. Tavalyi közös nyilatkozatukban rámutattak: az egyezmény több tézise a gender-ideológia hordozója, s egyes kitételei azt javasolják, hogy a férfi és a nő mondjon le biológiailag adott emberi természetének sajátosságairól.

Az isztambuli egyezményt szlovák részről Iveta Radicová liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában. Az egyezményt ugyanakkor Szlovákia, számos más európai országgal közösen, máig nem ratifikálta. Az Európai Parlament idén márciusban felszólította az egyezményt eddig nem ratifikáló uniós országokat a folyamat felgyorsítására.