A Magyar Helsinki Bizottság az Európai Unió által támogatott projektje keretében a fogvatartásuk alatt bántalmazás áldozatául esett emberek jogairól tart képzést és kerekasztal-beszélgetést Szegeden. Bemutatják a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a fogvatartottakkal szemben elkövetett kínzás, embertelen és megalázó bánásmóddal kapcsolatos joggyakorlatát. A képzésen résztvevő ügyvédek megismerhetik, hogy mely esetekben érdemes ügyfeleik érdekében az EJEB-hez fordulni.

A képzésen résztvevők megismerhetik továbbá az áldozatok védelméről szóló 29/2012-es európai uniós irányelv magyarországi átültetését és gyakorlati érvényesülését, amivel az ügyvédek hozzá tudnak járulni azon fogvatartott ügyfeleik hatékonyabb képviseletéhez, akik bántalmazás áldozatává váltak.

A délutáni kerekasztal-beszélgetés során pedig ügyvédekkel és fogvatartottakkal kapcsolatba kerülő civil szervezetek dolgozóival közösen arról fognak beszélgetni, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján hogyan segíthető elő a fogvatartásuk alatt bántalmazás áldozatává vált személyek sértetti jogainak hatékonyabb érvényesülése. A kerekasztal-beszélgetésen levont következtetéseket ajánlások formájában a Magyar Helsinki Bizottság a hazai hatóságokhoz és az Európai Parlament képviselőihez csatornázza be a projekt következő szakaszában.

A képzés elsősorban ügyvédeknek szól, de a Szervezők más érdeklődőt is szívesen látnak!

Regisztrálni dr. Somogyvári Zoltán email címén keresztül lehet: zoltan.somogyvari@helsinki.hu

A Szervezők bármilyen kérdést szívesen megválaszolnak a +36304731885 telefonszámon keresztül is.

A képzés időpontja: 2019. július 9. kedd, 13:00 – 17:00

Helyszín: NOVOTEL Hotel Szeged, 6721 Szeged, Maros u. 1.

Program:

13:00 – 13:15 – Regisztráció, kávé, pogácsa

13:15 – 13:30 – Az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv magyarországi átültetéséről és gyakorlati érvényesüléséről szóló kutatás megállapításainak ismertetése (dr. Somogyvári Zoltán)

13:30 – 14:30 – Képzés a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a fogvatartásuk alatt bántalmazott személyekre vonatkozó esetjogáról (dr. Ivány Borbála és dr. Somogyvári Zoltán)

14:30 – 15:00 – Hogyan lehet növelni a fogvatartást megfigyelő szervek (ügyészség és Ombudsman) eljárásának hatékonyságát? (Beszélgetés és közös ötletelés)

15:00 – 15:20 – Kávészünet

15:20 – 16:00 – Hogyan lehet növelni a fogvatartottak részére nyitva álló panaszeljárások hatékonyságát? (Beszélgetés és közös ötletelés)

16:00 – 16:30 – Hogyan érhető el, hogy egy bántalmazott fogvatartott biztonságban érezze magát az áldozattá válását követően? (Beszélgetés és közös ötletelés)

16:30 – 16:50 – Hogyan juthat megfelelő jogorvoslathoz és kártérítéshez egy bántalmazott fogvatartott? (Beszélgetés és közös ötletelés)

16:50 – 17:00 – Lezárás