Közérthető nyomtatványokkal segíti a társadalom peremére szorult embereket az ellenük indult szabálysértési eljárások megértésében a Szabálysértési Munkacsoport, amely a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület együttműködésével jött létre.

A szabálysértési eljárás meglehetősen bonyolult, a tájékozódást pedig a jogi kifejezéseket használó nyomtatványok sem könnyítik meg. A sérülékeny, a társadalom peremére szorult emberek hétköznapjainak gyakran része a szabálysértési bírságolás, ők különösen kiszolgáltatottak ezekben az eljárásokban, amelyek egy része kifejezetten az élethelyzeteikhez kapcsolódik: ilyen a koldulás, hajléktalanság vagy prostitúció.

A szabálysértési eljárások sokkal több embert érintenek, mint gondolnánk. Tavaly összesen 589 273 ember ellen indult szabálysértési eljárás és 626 197 alkalommal szabtak ki pénzbírságot. Egyes szankciók kifejezetten sérülékeny csoportba tartozó embereket sújtanak, számukra különösen nagy terhet jelent a pénzbírságok befizetése. A koldulás különböző formáiért például összesen 77 919 564 forint pénzbírságot szabtak ki tavaly, de ezek 97 százalékát nem fizették be a megbírságoltak.

A szabálysértők gyakran nem tudnak élni a jogaikkal, pedig a pénzbírság megfizetésén túl más lehetőségeik is vannak, például kezdeményezhetnék a bírság közérdekű munkára átváltását. Ha valakit szabálysértésen érnek, az első nyomtatvány, amellyel találkozik, a helyszíni bírsághoz kapcsolódik. Ez a nyomtatvány egy átlagembernek is nehezen érthető.

Nem kifizetett bírságaik miatt fogházba zárt szabálysértőket kérdezve rendszeresen tapasztalták a Munkacsoport tagjai, hogy nem értették a nyomtatvány szövegét, és a hatóságtól sem kaptak érthető tájékoztatást arról, hogy  ha nem fizetik be a bírságot, azt ledolgozhatják – ellenkező esetben le kell ülniük, azaz letöltendő elzárásra változik a büntetésük. Ezt a problémát kezeli a Szabálysértési Munkacsoport által írt alternatív nyomtatvány, amely olyan nyelvezettel írja le a helyszíni bírságolás következményeit és a szabálysértő lehetőségeit, hogy azt bárki megértse.

Az ügy érdekében összefogó civil szervezetek korábbi ombudsmani beadványára reagálva az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a belügyminisztert, hogy az egységes, és közérthető tájékoztatás érdekében fontolja meg az érintett szakmai és civil szervezetekkel való egyeztetést. A Szabálysértési Munkacsoport célszerűnek tartaná, ha az eljáró hatóságok használnák az alternatív nyomtatványt, ezzel is segítve azt, hogy az eljárásban érintettek értsék, hogy mi történik velük és élhessenek eljárásbeli jogaikkal.

Az alternatív nyomtatvány több más, az eljárást közérthetőbbé tevő anyaggal együtt elérhető a Szabálysértési Munkacsoport honlapján. A közérthető kommunikáció fontos eleme annak a munkának, amely a szegény emberek hatósági diszkriminációja ellen irányul.